Noć istraživača – Antički kutak

Povodom Noći istraživača, 29. rujna 2023. učenice Klasične gimnazije Ivana Pavla II. – Tina Jurjević, Ana Kostović, Paula Erceg i Brigita Budeš  s mentoricom su Sandrom Gospić te u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru, sudjelovale u projektu „Antički zdravi kutak“ na Trgu pet bunara.

No, što je Noć istraživača? Noć istraživača jedna je noć u godini kada svi mogu postati istraživači! Ove su godine u pet gradova, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli posjetitelji mogli direktno komunicirati s istraživačima, sudjelovati u izvođenju eksperimenata te popratiti različita predavanja s interaktivnim radionicama i sl. Glavni je cilj projekta približiti i razviti povjerenje u znanost i istraživače široj javnosti te promovirati zanimanja istraživača mladima.

Na našem antičkom zdravom kutku bilo je za svakoga po malo, za velike i male. Od ljekovitoga bilja nudili smo bazgu, lavandu, smilje, gospinu travu, mentu itd. Memory je bio glavna atrakcija našega kutka jer je posebno razveselio djecu, ali i odrasle. Mudre su izreke zabavile srednjoškolce, a upravo one privukle su i one malo starije prema našem kutku. Šećer na kraju bila je zdrava Hipokratova juha od koje se nitko nije mogao zasititi. Vladalo je pravo antičko ozračje; kutak je bio ukrašen ljekovitim biljem i plakatima naše škole te su učenice nalikovale pravim Rimljankama, odjevene u toge s lovorovim vijencima na glavi. Naposljetku, kao što kaže latinska izreka „Finis coronat opus“,  naše se druženje privelo kraju te smo svi otišli zadovoljniji nego što smo došli.

 
 

Share this Post