Noć istraživača – Antički kutak

Povodom Noći istraživača, 29. rujna 2023. učenice Klasične gimnazije Ivana Pavla II. – Tina Jurjević, Ana Kostović, Paula Erceg i Brigita Budeš  s mentoricom su Sandrom Gospić te u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru, sudjelovale u projektu „Antički zdravi kutak“ na Trgu pet bunara.

No, što je Noć istraživača? Noć istraživača jedna je noć u godini kada svi mogu postati istraživači! Ove su godine u pet gradova, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli posjetitelji mogli direktno komunicirati s istraživačima, sudjelovati u izvođenju eksperimenata te popratiti različita predavanja s interaktivnim radionicama i sl. Glavni je cilj projekta približiti i razviti povjerenje u znanost i istraživače široj javnosti te promovirati zanimanja istraživača mladima.

Na našem antičkom zdravom kutku bilo je za svakoga po malo, za velike i male. Od ljekovitoga bilja nudili smo bazgu, lavandu, smilje, gospinu travu, mentu itd. Memory je bio glavna atrakcija našega kutka jer je posebno razveselio djecu, ali i odrasle. Mudre su izreke zabavile srednjoškolce, a upravo one privukle su i one malo starije prema našem kutku. Šećer na kraju bila je zdrava Hipokratova juha od koje se nitko nije mogao zasititi. Vladalo je pravo antičko ozračje; kutak je bio ukrašen ljekovitim biljem i plakatima naše škole te su učenice nalikovale pravim Rimljankama, odjevene u toge s lovorovim vijencima na glavi. Naposljetku, kao što kaže latinska izreka „Finis coronat opus“,  naše se druženje privelo kraju te smo svi otišli zadovoljniji nego što smo došli.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post