Njegovanje tradicijske baštine

(Ne)zaboravljena glagoljica
GLAGOLJICI U ČAST – IV. Sabor glagoljaša

Jedan od ciljeva našeg Školskog kurikuluma je, pored ostaloga, njegovanje tradicijske baštine. „(Ne)zaboravljena glagoljica“ je jedan od projekata koji realiziramo iz godine u godinu na drugačiji, ali uvijek isti način – kako sačuvati glagoljicu od zaborava. Naime, svjesni smo da glagoljizam kao način mišljenja, duhovni pokret i svojevrsnu projekciju narodne opstojnosti i hrvatskoga identiteta primamo kao baštinu na koju smo ponosni i koju bismo morali prenositi naraštajima poslije nas. Isto tako – svjesni smo kako se za područje Zadarske nadbiskupije kaže da je najglagoljskije u Hrvatskoj. Sve crkvene knjige po župskim uredima zadarskog područja vodile su se od Tridentskog sabora (tj. od 16. st.) pa sve do 20-ih godina 20. st. na hrvatskom jeziku i to glagoljicom.

Tako smo, uz ostale aktivnosti vezane uz glagoljicu, i ove godine bili na festivalu „Slovo rogovsko 2013“, IV. Saboru malih glagoljaša – „Ajmo dico glagoljati“, kojega su u Sv. Filipu i Jakovu, Biogradu, Polači i Benkovcu od 11. do 16. rujna, organizirali: Turistička zajednica Sv. Filip i Jakov, Mala škola glagoljice OŠ Sv. Filip i Jakov, Zavičajni muzej Biograd i Udruga glagoljaša Zadar, a uz pokroviteljstvo Zadarske županije, općine Sv. Filip i Jakov, Grada Zadra i Udruge Napredak. Suorganizatori su bili: općina Polača, Župa sv. Kuzme i Dajmana iz Polače, Zavičajni muzej Benkovac i Župa sv. Mihovila iz Vrane.
Bogati program IV. Sabora, započeo je već u srijedu, 11. Rujna, u OŠ u Sv. Filipu i Jakovu u kojoj su na zidu škole učenici i prof., njihovi stari prijatelji iz OŠ Jagoda Truhelka iz Osijeka, oslikavali „Mali glagoljaški mural“. Istoga je dana u Zavičajnom muzeju Benkovac otvorena izložba „Glagoljica na benkovačkom području“.
Cjelodnevni programi nastavljeni su sljedećih dana. U četvrtak, 12. rujna predstavljen je „Glagoljski kvateran Župe sv. Ante u Radašinovcima“ te otvorena izložba projekta: „Zadar u slici i glagoljici“ učenika OŠ Zadarski otoci. U petak je pak, u Zavičajnom muzeju u Biogradu otvorena izložba „Glagoljica danas“ i predstavljen časopis „Slovo rogovsko“.
U subotu, 14. rujna bilo je nadasve živo. Vrijedne učiteljice razredne nastave iz OŠ Zadarski otoci održale su radionice u kojima smo i mi sudjelovali. Željka Diklan vodila je radionicu: „Izrada slikovnice – legenda o postanku Velebita i Jadranskog mora“, a Jasminka Brižić: „Veseli oblutci i hrvatske narodne poslovice“. Razgledali smo i izložbu svjetlopisa novih glagoljskih natpisa: „Jerolim iz moje župe“ Darija Tikulina. U isto vrijeme u Polači se održavao tečaj glagoljice po Jurju Slovincu, radionica „Kamen, drvo i glagoljica“, a izrađivale su se i torbice za mobitele koje su ukrašavala slova glagoljice. U 17.00 sati održana je sv. Misa u Župnoj crkvi Sv. Kuzme i Damjana koju je predvodio fra Izak Špralja. Glagoljaške napjeve pjevali su pučki pivači župe Polača. Nakon sv. Mise predstavljen je „Polačka madrikula“. Prigodnu riječ tom su prigodom održali mons. dr. Mile Bogovoić, biskup gospićko-senjski i akademkinja Anica Nazor.

Sabor je zvanično završio u nedjelju. Međutim, za nas je završio u ponedjeljak, 16. rujna kada su mali glagoljaši iz Osijeka, već tradicionalno, predvođeni prof. Klaudijom Hogl i prof. Mirtom Burcar, posjetili našu školu.

I što reći na kraju? IV. Sabor je potvrdio da je Zadar bio i ostao živi centar, rasadnik glagoljske pismenosti, kako ga je, po riječima prof. Vigata definirala Marija Pantelić. Rekli bismo: „Tko ne vjeruje – neka dođe za godinu dana – na V. Sabor“. Mi, klasičari ga s nestrpljenjem čekamo i za njega se pripremamo! Prije nekoliko godina, u povodu Dana škole, 18. svibnja, imali smo „Integrirani školski dan“ posvećen glagoljici na zadarskom području, potom smo više godina za redom organizirali terenske nastave „Putevima glagoljaša“ od Senja, Rijeke i Krka do Huma i Roča i sl. „Putevima glagoljaša“ uputit ćemo se i ove jeseni. Bit će to naša najbolja priprema za sljedeći, jubilarni V. Sabor (2014.) za kojega se već od sada čekamo.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post