Nastavak suradnje s KŠC don Bosco iz Žepča

PRIJATELJSTVO KOJE PREMOŠĆUJE GRANICE

Od 13. do 16. ožujka 2014. godine u našem gradu, u našoj školi, obitelji­ma… boravila je grupa učenika iz Žepča u pratnji profesora: Ivane, Dijane, Marija i Branimira.

 

U okviru Školskog kurikuluma za 2013./2014. školsku godinu još jednom smo „zacrtali“ međunarodnu suradnju, zapravo nastavak suradnje sa Školskim centrom don Bosco iz Žepča (BiH). Razvili smo, već sedmu godinu za redom, prijateljstvo s gimnazijalcima iz susjedne države, prijateljstvo koje briše granice, suradnju koja oplemenjuje, koja smanjuje udaljenosti, razvija međusobnu solidarnost i zahvalnost na darovima koje svi dobivaju, a oni su: produbljivanje znanja o drugim kulturama, običajima, povijesnim činjenicama…

Žepčanci su se, tijekom trodnevnog boravka u našem gradu, upoznali s poviješću naše škole, ali i poviješću i znamenitostima naših gradova: Zadra i Nina.

U okviru obrazovnog dijela suradnje dviju škola učenici su u petak ujutro sudjelovali na nastavnom satu iz kemije na kojemu su produbili znanja o soli, njezinim svojstvima bitnim za život te kemijskim procesima nastanka soli. Potom su se zaputili u Nin gdje su vidjeli prirodni način nastanka soli i upoznali različite procese njezine primjene u različitim segmentima ljudskog života. Goste iz Žepča, kako učenike tako i profesore, Nin je zainteresirao i iz drugih, povijesnih razloga, kao kraljevski grad i kolijevka hrvatske državnosti.

Na ovakvim susretima mladi grade nove odnose i prijateljstva, razvijaju osjećaj gostoljubivosti i prihvaćanja različitosti. Naime, učenicima iz Žepča domaćini su bili zadarski klasičari koji su ih ugostili u svojim domovima.

Kroz ovaj program međunarodne suradnje otkrivamo zajednička obilježja i vrijednosti te razvijamo osjećaj odgovornosti za vlastitu kulturu i ispravnu promidžbu iste.

Žepčanci se raduju uzvratnom posjetu klasičara iz Zadra, planiranom već sljedeće godine, jer i oni njima imaju što pokazati.

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post