Naši volonteri u manifestaciji “Hrvatska volontira”

 

Biti sretan = usrećiti drugoga

 

Članovi volonterskog kluba „Kapljica“ naše škole uključili su se u manifestaciju „Hrvatska volontira“ predstavljanjem svojih volonterskih aktivnosti ali i sudjelovanjem na humanitarnom sajmu „Mladi za mlade“. Aktivnosti Volonterskog centra Zadar odvijale su se od 19. do 21. svibnja s porukom „Frendove ekipiraj i volontiraj“.

 

Vrlo je teško riječima izreći što je to volontiranje. Ono je, zapravo, samo riječ (franc. volontaire), ali ono što stoji iza te riječi su – djela. Volontirati znači besplatno raditi, besplatno ‘služiti’, pomagati drugima. To je čin najveće moguće nesebičnosti, jer svoje vrijeme, znanje, umijeća i svoju dobru volju darujete nekome drugome. U našoj školi već više godina, pod budnim okom pedagoginje s. Mirjam, djeluje volonterski klub „Kapljica“, čiji su se članovi ovih dana aktivno uključili u manifestaciju „Hrvatska volontira“, a koju već četvrtu godinu zaredom organizira  Hrvatska mreža volonterskih centara.

Ove 2014. godine naglasak je na volontiranju mladih i njihovom doprinosu društvu, a poruka kampanje „Frendove ekipiraj i volontiraj!”. U sklopu toga Volonterski centar Zadar organizirao je nekoliko aktivnosti u koje smo se uključili i mi klasičari.

Najprije je naša vrijedna Maja u ponedjeljak, 19. svibnja, u Gradskoj knjižnici Zadar predstavila široku lepezu naših aktivnosti, od Knjižnog kutića na pedijatriji, obilazaka Domova za stare i nemoćne, proslave Dana bolesnika, Valentinova i rođendana u staračkim domovima ali i humanitarni fond „Gorušičino zrno“, božićnu tombolu „(Do)živi ljubav“ i sl.

Međutim, u utorak, 20. svibnja bilo je nadasve zanimljivo, inspirirajuće i motivirajuće. Zajedno s Ekonomsko birotehničkom i trgovačkom školom, Gimnazijom Jurja Barakovića, Gimnazijom Vladimira Nazora, Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom, Medicinskom školom Ante Kuzmanića, Obrtničkom školom Gojka Matuline, Prirodoslovno-grafičkom školom, Srednjom školom Biograd na Moru, Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića i Školom za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost ‘izašli’ smo na Narodni trg i sudjelovali na  humanitarnom sajmu pod nazivom „Mladi za mlade”. Prodavali smo kreativne uratke, knjige, kolače… Cjelokupni prihod namijenjen je potrebama mladih Doma za odgoj djece i mladeži Zadar.

U srijedu, 21. svibnja Volonterski centar i Dom za odgoj djece i mladeži proveo je volontersku akcija uređenja okoliša i prostora Doma. Tom je prigodom upriličena i predaja sredstava sakupljenih na humanitarnom sajmu.

Sve pohvale Volonterskom centru Zadar na organizaciji i motiviranju srednjoškolaca. Radosni smo što smo se uključili jer, osim na Trgu, i u Školi je vladala posebna atmosfera. Preostaje nam čekati sljedeću godinu i ponovno se uključiti u neku širu aktivnost, ali i dalje planirati vlastite, razmišljati o potrebnima, razvijati empatiju prema drugima i drugačijima sa željom da im se pomogne. Volontiranje, nesebičan čin pomaganja svima onima kojima je pomoć potrebna ispunjava srećom svaku osobu koja iskreno vjeruje u to. Jer, nekada je lako misliti kako si nekome pomogao, no ono što je zaista teško je napraviti to iz pravih razloga i iskrenih namjera.

U tome nas vode misli katoličkog svećenika i pisca Phila Bosmansa: Ovom svijetu pripada više srca. Moje vlastito. A ‘dokazana’ volonterka Maja Čižmek Kovač citira staru kinesku poslovicu: Čovjek je sretan onoliko koliko je sposoban usrećiti druge.  Tako je, Majo!

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post