Naš doprinos u Noći (otvorenih) muzeja

                                   Radionicu „Ad notam“ vodile naše profesorice klasičnih jezika

Dana 30. siječnja održana je jubilarna deseta Noć muzeja, noć prezentacije kulturne baštine grada Zadra. Arheološki muzej Zadar pripremio je program pod nazivom “Antika na splavi”. U sklopu tog programa profesorice klasičnih jezika Gimnazije Ivana Pavla II. vodile su radionicu pod nazivom “Ad notam”, u kojoj je kroz igru i učenje omogućeno mlađim i starijim generacijama upoznavanje latinskog jezika i antičke kulture.

Otkrivanje novog jezika posebno je bilo zanimljivo mlađoj djeci koja su rješavanjem križaljki uz pomoć roditelja i profesorica spojili ugodno s korisnim. Zahvaljujući uspješno riješnim zadatcima po odlasku su dobivali na dar razglednice Arheološkog muzeja ispisane latinskim izrekama kako bi im večer u Muzeju ostala u trajnijem sjećanju. I ostali posjetitelji, osim djece, nisu ostali ravnodušni u „susretu“ s mudrim izrekama na latinskom i grčkom jeziku.

 

Dojmovi:

Ta večer bila mi je veoma zanimljiva jer sam posjetio više muzeja nego u cijelom svom životu do sada. Iako sam mnogo puta bio u Arheloškom muzeju i sve u njemu već bio pogledao, za oko mi je zapeo jedan kut u kojem su naše marljive i dobre profesorice zabavljale i učile malu djecu oko njih. Tada sam im se i ja, kao i u svakoj situaciji, odlučio priključiti. I tako, kroz igru učili smo i naučili, a lijepo smo se i zabavili. Prije polaska smo dobili papiriće na kojima je bila po jedna sentencija. Dobio sam papirić na kojem je pisalo: “Lapsus kalami”, i baš sam sada shvatio zašto sam ju dobio, jer sam upravo pogriješio u pisanju. No, mogu ispraviti, “Lapsus calami”. I to je to. (Marko Brzović)

Najbolji način prenošenja vrijednosti kulturne baštine, po meni, je Noć (otvorenih) muzeja. Drago mi je što sam te večeri vidio puno mladih zainteresiranih ljudi, puno onih željnih starog načina života, rada i pisanja. Tu je i trud naših profesorica koje su te večeri nastojale približiti ljudima latinski jezik, jezik pisaca i pjesnika. A ja? Ja sam stekao jedno bogato i zanimljivo iskustvo koje ću dugo pamtiti, ponajprije po lijepom druženju, priči, a zatim i po učenju latinskog jezika. (Mario Karadakić)

Promatrajući staklene vitrine i izložene predmete u Arheološkom muzeju u Zadru, u Noći muzeja, opazio sam stol za kojim su profesorice Sandra i Tea rješavale „neke“ zadatke s djecom. Zamolile su me da i ja pomognem u rješavanju osmosmjerki. Shvatio sam da je sat vremena prošlo vrlo, vrlo brzo….  (Zvonimir Rezo)

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post