Nakon dvije godine LiDraNo opet uživo!

LiDraNo, smotra literarnih, dramskih i novinarskih radova učenika srednjih škola održala se ove godine u utorak, 15. ožujka u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi. Nakon duge dvije godine, na oduševljenje sviju, smotra je održana uživo za dramsko-scensko i novinarsko stvaralaštvo, dok su nažalost literati i ove godine bili online. Na smotri je sudjelovalo ukupno sedamnaest srednjih škola Zadarske županije, a Klasičnu je predstavljalo devetero učenika od prvih do četvrtih razreda u kategorijama literarnog, novinarskog i dramskog  izričaja.

 

UVODNI PROGRAM

Program održavanja smotre odvijao se tradicionalno u popodnevnim satima ,od 15 do 18 sati. Dobrodošlicu svim nazočnima zaželjela je ravnateljica Ekonomske škole Zdenka Sršen Juričević, a sam je program otvoren a capella izvedbom hrvatske himne koju su otpjevali članovi klape »AKA Crescendo« Sveučilišta u Zadru. Klapa je uz nagradni pljesak nazočnih izvela još dvije skladbe nakon čega je prisutne pozdravio i pročelnik Upravnog odbora za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić.

LITERATI

Učenici koji su predstavljali svoje literarne radove spojili su se putem Teamsa i tako sudjelovali na smotri. Klasičnu je predstavljalo četvero učenika: Jelena Čakarun, s radom Koncentrične vožnje; Krešimir Sikirić sa Skosavicom; Ema Pintarić koja je napisala Moć pregovora; te Barbara Šimunić s radom Cremona. I odmah uspjeh! Svaka pohvala Emi Pintarić, učenici 3.b razreda, čiji je literarni rad Moć pregovora predložen za državnu razinu. Nadamo se također da je ovo bilo posljednje sudjelovanje literata online preko Teamsa te da će nam se i oni iduće godine pridružiti uživo.

NOVINARI

Unatoč tome što ove godine nismo imali samostalnih novinarskih radova, ovogodišnja urednica školskog lista Bolji svijet i maturantica, Natali Pera, predstavljala je prošlogodišnji školski list. Kao što smo i očekivali Bolji svijet je predložen za državnu razinu, a još bi bolje bilo da stigne i poziv za najboljih deset u Hrvatskoj!

»DRAMATIČARI«

U predvorju na pozornici predstavljani su samostalni scenski nastupi u kojima su učenici izvodili monologe i kazivali poeziju. Našu školu predstavljalo je četvero učenika: Ema Skroče, učenica 1.a, izvela je ulomak iz romana Povratak Filipa Latinovicza Miroslava Krleže; Petar Brnin, učenik 3.a, izveo je ulomak iz epa Judita, Marka Marulića; Sara Šarić, maturantica, izvela je Pospremanje, tekst Darije Žilić te maturant Niko Nikić izveo je ulomak iz romana Kiklop Ranka Marinovića. Koliko su ih nahvalili, pogotovo Petra i Niku, svi smo mislili: evo će obojica ili ibar jedan od njih biti upućen na državnu razinu. Nažalost, ove godine nitko od naših nije pozvan na državnu razinu, ali svi su dobili stručne komentare i konstruktivne kritike, a posebne pohvale dobio je Petar Brnin s izvođenjem ulomka iz Judite.

POHVALE ZA KRAJ

Željele bismo na kraju čestitati i pohvaliti sve učenike koji su sudjelovali na ovogodišnjem LiDraNu te želimo puno sreće onima koji su predloženi za državnu razinu. Velika zahvala i mentorima koji su odabrali najbolje radove, pripremali učenike i s njima vježbali, a to su:  profesorica Mirela Zubčić, profesor Damir Sikirić i knjižničarka Ana Gambiraža.

Natali Pera i Sara Šarić, 4.a

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post