Nagradni izlet za prirodnjake

Posjet otoku Krku

Dana 8. listopada 2016. u ranu zoru (šest sati ujutro), na hrvatski praznik Dan neovisnosti, učenici Zadarske županije, koji su postigli najbolje rezultate u prirodnim znanostima okupili su se na parkiralištu kod zgrade poznate pod nazivom „Ljepotica“ kako bi preuzeli svoju nagradu za uspjeh, odnosno zaputili se na dvodnevni izlet na otok Krk. Na nagradnom izletu bili smo i mi, klasičarke Blanka Marketin i Iva Knežević, a zbog nemogućnosti da i naši mentori idu s nama, pridružila nam se prof. Ines Rakvin.

1.dan

Naše odredište bio je otok Krk, koji je uz Cres jedan od najvećih otoka na Jadranskom moru i Republici Hrvatskoj. Nakon preživljavanja vijugave ceste od koje nam je svima pomalo već postajalo mučno, konačno smo stigli do hotela Koralj. Imali smo nešto malo slobodnog vremena za šetnju dok sobe u hotelu nisu bile spremne za smještaj, jer smo stigli nešto ranije od predviđenog. Hotel Koralj nalazi se u gradu Krku zajedno uz mnoge ostale hotele koji također imaju bazen, a nalaze se tik do mora. Nakon smještaja u sobe, koje nažalost nisu imale balkon s pogledom na more, okrijepili smo se finim ručkom.

Za taj dan bilo je predviđeno razgledavanje Vrbnika i Baške. Vrbnik je dražesno naselje kojim smo se ugodno prošetali. Prošli smo i kroz najužu ulicu na svijetu, što je bilo jako smiješno, ali pomalo i klaustrofobično. Posjetili smo i crkvu sv.Ivana Krstitelja, knjižnicu obitelji Vitezić i crkvicu Majke Božje. Nakon razgledavanja imali smo mogućnost kupnje poznate vrbničke žlahtine. Vrbnička žlahtina kvalitetno je vino s otoka Krka, specifično zato što uspijeva jedino u krčkom vinogorju, odnosno Vrbničkom polju. Ime vina „žlahtina“ potječe od općeslavenskog pridjeva žlahten, što znači plemenit.

Nakon obilaska Vrbnika, zaputili smo se u Bašku. Prvo smo posjetili ostatke benediktinske opatije sv. Lucije sa istoimenom crkvom gdje je pronađena naša čuvena Bašćanska ploča. Bašćanska ploča starohrvatski je spomenik, pisan prijelaznim oblikom glagoljice oko 1100. godine. Na njoj je dokumentirano darovanje zemlje kralja Dmitra Zvonimira mjesnom benediktinskom samostanu. Najstariji je poznati dokument u kojem je hrvatsko ime napisano hrvatskim jezikom, odnosno hrvatskim glagoljičkim pismom. Danas se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a mi smo je vidjeli i slikali se pokraj njezine kopije koja se nalazi na njezinu originalnom mjestu u crkvi Sv. Lucije u funkciji oltarne pregrade.

Nakon što smo poslušali kratko predavanje o Bašćanskoj ploči, spustili smo se autobusom u samu Bašku. U Baškoj smo prošetali starim gradom sve do predivne bašćanske plaže, te smo šetnjom lagano stigli do hotela Corinthia u kojem smo večerali.

Povratkom u naš hotel Koralj u Krku svi smo već bili mrtvi umorni od cjelodnevnog šetanja i razgledavanja te smo ubrzo zaspali.

2.dan

Drugoga dana, odmah po ranojutarnjem buđenju i doručku, prošetali smo od hotela do samog centra grada Krka čiji obilazak je po programu bio na redu. Grad Krk, jedno je od najstarijijih urbanih naselja u Hrvatskoj. Danas je administrativno, političko, gospodarsko i vjersko središte otoka Krka. Zanimljivo je da je odmah nakon Malog Lošinja, Krk najveće otočno naselje na Jadranu. Čuli smo o zidinama i vidjeli  katedralu Marijina uznesenja i današnji glavni trg gdje je ostao nekadašnji ulaz u grad, pretvoren u luksuzan kafić.

Nakon kratkog sunačanja uz kavu u centru Krka, zaputili smo se u Mirine. Tamo smo vidjeli arheološke ostatke antičkog grada Fulfinuma i nekadašnje benediktinske opatije sv. Nikole, bilo je smiješno vidjeti u bilzini ostataka jako upečatljivi naftni terminal JANAFA-a u zaljevu Omišlja.

Uskoro smo se našli u općini Omišalj. Prošetali smo mjestom i razgledavali zanimljive kućice, međutim mjesto je djelovalo dosta pusto i nekako prazno, pretpostavili smo kako ljeti zasigurno sve vrvi od ljudi. Posjetili smo još jednu crkvu Uznesenja Marijina, koja ima glagoljičke natpise na samom ulazu, a unutrašnjost je jednako lijepa kao i ona katedrale u Krku.

Smjestili smo se u autobus i zbog straha od jake bure na mostu krenuli što smo prije mogli. Ubrzo smo se našli na autocesti, te nakon prelaženja glavnine puta u laganom snu, našli se u našem gradu Zadru i zaputili svojim domovima.

Bilo je lijepo upoznati i družiti s drugim učenicima Zadraske županije,  te upoznati i saznati nešto više o našem velikom otoku Krku.

Blanka Marketin 3.a

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Share this Post