NAGRADNI IZLET ZA DRUŠTVENJAKE

 

Posjet antičkoj Issi

 Dana 3. listopada 2015.g., u sedam ujutro (hvala Bogu, ne ranije kao inače), nagrađeni učenici Zadarske županije okupili su se na parkiralištu ispred zgrade „Ljepotica“ u namjeri da otputuju na zasluženi nagradni izlet. Naime, izlet  je organiziran od strane Zadarske županije kao nagrada za učenike koji su osvojili prva tri mjesta na županijskim natjecanjima u kategoriji društvenih predmeta. Na nagradnom izletu bile smo i mi, klasičarke: Marita Ćoza, Nikol Jović i Iva Knežević u pratnji mentorica Sandre Gospić, Tee Radović i Mirele Zubčić.

Destinacija nas je čekala na jugu Hrvatske, a to je bio otok Vis. Autobusima smo se odvezli do Splita, dok smo na otok stigli trajektom.

1. dan

Čim smo stigli, smjestili smo se u hotel „Issa“ te okrijepili ručkom, dok je ostatak dana bio rezerviran za posjet Komiži. Komiža je uistinu čarobno mjesto, idealno za odmor, no žalosno je što su, i nakon sezone,  prozori kamenih kuća većinom zatvoreni, jer ih jednostavno zimi nema tko otvarati. Rastužila nas je takva slika sve većeg izumiranja ne samo Visa, nego i ostalih otoka.

Mjesto je naseljeno još od davnina, a sam otok bio je nekadašnja grčka kolonija pod nazivom Issa. Taj naziv krije se i u imenu Komiža što navodno potječe od Com Issa u značenju „mjesto pokraj Isse“.

Prošetali smo se mjestašcem te tako vidjeli zanimljive znamenitosti. Posjetili smo crkvu Gospe Gusarice, posvećenu Svetoj Mariji, koja se doslovno nalazi desetak metara od plaže. Za crkvu se veže legenda o krađi Gospine slike. Naime, nju su gusari ukrali čak dva puta, ali se slika uvijek vraćala na svoje staro mjesto. Središnji brod te trobrodne crkve nastao je u 16. st., dok su ostala dva broda nadograđena u idućem stoljeću. Još jedna poznata zanimljivost je i brod falkuša, a naziv je dobila po falkama, bočnim nadogradnjama, pomoću kojih je takva vrsta broda dobila veću brzinu. Na brdo pokraj mjesta popeli smo se kako bismo posjetili crkvu sv. Nikole, a nakon što smo razgledali crkvu, mogli smo uživati u očaravajuće lijepom zalasku jesenskog sunca.

Valja spomenuti da smo sreli poznatog pjevača Luku Nižetića, koji je bio odlično raspoložen za jednu fotografiju, pa smo se uspjeli i zajedno fotografirati.

Prvi dan razgledavanja završio je povratkom u hotel, a navečer smo se uspjeli (bar neki od nas) i prošetati, a u tome nas nije omela ni povremena kišica.

2.dan

Drugoga smo dana, odmah nakon doručka krenuli u obilazak grada Visa, grada s nešto manje od dvije tisuće stanovnika. Grad Vis nalazi se na mjestu antičke Isse, sirakuške kolonije iz 4. st. pr. Kr. Vis, koji je i sam bio kolonija, osnivao je i vlastite kolonije poput Trogira, Stobreča i Lumbarde na Korčuli. O antičkoj naseljenosti Visa svjedoče mnogi kameni ostatci, antičke terme, helenističko groblje te ostatci teatra uzidani u franjevački samostan na poluotočiću Prirovu. Šetnjom centrom Visa divili smo se palačama i ljetnikovcima hvarskih i viških plemića, posjetili smo i župnu crkvu, crkvu Gospe od Spilica, a na kraju smo posjetili austrijsku utvrdu Batariju u kojoj se nalazi zbirka amfora i poznata “Artemidina glava”. S obzirom na njegov geostrateški položaj, Vis su osvajali i njime vladali Mletci, Austrijanci, pa čak i Englezi čije utvrde, nažalost, nismo uspjeli posjetiti.

Nakon ručka i dvosatne vožnje trajektom (koju smo većinom prespavali), stigli smo u Split, a iz Splita smo autobusima krenuli za Zadar.

Iva Knežević i Nikol Jović, 4.b

 
 

Share this Post