Nagrada Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj

5.12.- Međunarodni dan volontera

PET ZADARSKIH ŠKOLA UKLJUČENE U ZAJEDNIČKU INICIJATIVU ZA RAZVOJ FILANTROPIJE U ZAJEDNICI – A MEĐU NJIMA I MI

„DOBROTA NAS VEŽE I SPAJA“

Prošloga je petka, točnije 1. prosinca 2017. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana svečanost dodjele nagrada posvećenih važnoj aktivnosti, razvoju volonterstva među djecom i mladima te pitanju aktivizma u svezi sa zajedničkim angažmanom u zajednici temeljen na njegovanju filantropije. Naime, dodijeljene su godišnje nagrade za volonterstvo „Otisak srca“ ali i prva nagrada za zajedničku inicijativu za razvoj filantropije u zajednici pod nazivom „Dobrota nas veže i spaja“. I jedna i druga nagrada poticaj su za aktivnost i razvoj volontiranja među djecom i mladima.

Stoga, ponosni smo dobitnici nagrade „Dobrota nas veže i spaja“.

U „hramu“ znanja

Središnje događanje dodjele nagrada odvijalo se u „hramu“ znanja – Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koje je toga jutra, 1. prosinca, po riječima Cvjetane Plavša-Matić, upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva bilo i „hram“ dobrote.

Dodjeli su, uz Plavša-Matić i predsjednika Upravnog odbora Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj Enrique Aguada Asenja nazočili: izaslanica premijera – državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić, predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Daniel Glunčić, predsjednik Upravnog odbora Nacionalne zaklade Dražen Vikić-Topić te članica Upravnog odbora Višnja Fortuna.

 „Otisak srca“

Nagrada “Otisak srca” osmišljena je da potakne djecu i mlade na dobrovoljni angažman u zajednici u kojoj žive, nastavnike da svojim znanjem i iskustvom pomognu djeci i mladima da se uključe u život lokalne zajednice te roditelje učenica i učenika da ih podrže u želji za volontiranjem. Volonteri nesebično daju dio sebe, svoje vrijeme i sposobnosti, svoju dobrotu i solidarnost, šire duh zajedništva i čovjekoljublje.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva svake godine raspisuje natječaj za prijavu volonterskih inicijativa ( za učenike osnovnih škola) ali i inovativnih modela volontiranja za srednje škole. Tako je ove 2017. godine dodijeljeno 15 nagrada u iznosu od po 10.000 kuna kojima će se dalje razvijati predložene inicijative tj. modeli.

Ovo je već deseta godina za redom kako Nacionalna zaklada dodjeljuje ove nagrade. U tom su razdoblju nagrađeni učenici volonteri iz 79 osnovnih i 53 srednje škole, pri čemu se kroz njihov projekt volontiranja uključilo više od 8500 učenika.

 „Dobrota nas veže i spaja“

Ove godine, a u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj dodijeljena je i nagrada za zajedničku inicijativu za razvoj filantropije u zajednici pod nazivom ‘Dobrota nas veže i spaja’ koju su osmislili učenici pet zadarskih škola koje su bile uključene u središnje događanje ‘Tjedna filantropije 2017.’ u Zadru od 30. rujna do 2. listopada 2017. godine.

Ovo je događanje potaknulo djecu (učenike) iz zadarskih škola da se uključe u izradu šarenog lanca dobrote pod sloganom „Dobrota nas veže i spaja – Sami možemo učiniti malo, zajedno možemo učiniti puno“. Djeca su porukama odgovarala na pitanje što je za njih dobrota a kada su se sve te poruke našle na jednom mjestu Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj zajedno s Nacionalnom zakladom odlučila je predložiti ovim školama uključivanje u zajednički angažman za razvoj filantropije. Škole su to rado prihvatile te predložile hvalevrijednu akciju ‘Oblikovanja slikovnice za djecu s filantropskom temom’ s obzirom da su uočili potrebu poticanja učenika i njihovih roditelja na razmišljanje o filantropiji i načinima na koji bi se oni mogli uključiti u pomaganje potrebitima.  Slikovnicu će napisati i ilustrirati učenici nagrađenih škola: Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru, OŠ Stanovi, Osnovne škole Petra Preradovića Zadar, OŠ sv. Filip i Jakov i OŠ Šime Budinića Zadar.

PORUKE U LANCU DOBROTE ISPISANE DJEČJOM RUKOM

Dobra djela čine dobrog čovjeka, Budi samouvjeren, Ne vrijeđaj, Budi filantrop, Život nije siv, Usreći druge, Ne traži ništa zauzvrat, Svaki čovjek ima prava,  Nitko nam ne može zabraniti da pomognemo, Ne osuđuj, Ne budi dvoličan, Ljubi, Voli, Učini svijet boljim mjestom, Sreća je u osmijehu, Sreća je u malim stvarima, Sve je moguće, Ono što imaš podijeli s drugim, Usreći druge, Pomozi – to ništa ne košta; Nije sve u materijalnome, Pomozi ako možeš, Budi mi prijatelj; Ne čini zlo,…

Nakon svečanosti organizatori su nagrađenim učenicima omogućili i posjet jedinstvenoj izložbi postavljenoj u Meštrovićevom paviljonu: Nikola Tesla – Mind from the Future.

 

E. K.

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post