Na VII. smotri zborova katoličkih škola

U crkvi Sv. Mihaela arkanđela u osječkoj Tvrđi održana je u subotu 24. travnja VII. smotra zborova katoličkih škola u Hrvatskoj pod geslom “Letare” – “Raduj se”

 

Domaćin ovogodišnjeg glazbenog susreta katoličkih škola u Hrvatskoj bila je Isusovačka klasična gimnazija u Osijeku. U programu je sudjelovalo oko 250 gimnazijalaca i to iz Osijeka, Pazina, Splita, Zagreba, Virovitice i Zadra koji su u Osijeku bili smješteni u domovima osječkih obitelji.

Na početku glazbenog programa zborove je pozdravio ravnatelj osječke Klasične gimnazije mr. Ivan Matić, rekavši da je smotra nada za hrvatsko školstvo jer pokazuje da se njeguje srce, duša i ono što je lijepo, dobro i plemenito, a želja organizatora bila je da učenici katoličkih škola pokažu dio bogatstva svoje kreativnosti.

Prvi je nastupio zbor najveće katoličke škole u Hrvatskoj – Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba, skladbama “Cantate Domino”, “Amen” te “Bože, čuvaj Hrvatsku” pod vodstvom dirigentice prof. Ankice Juričić.

Zbor Pazinskog kolegija pod vodstvom prof. Marice Ursić pripremio je pjesme “Ko’ košuta što čezne”, istarsku “Kaleto moja draga” te poznatu šansonu praćenu klavijaturama, gitarom, bas gitarom i bongosima, “Gospodine, ti si pastir moj”.

Pod vodstvom prof. Tihomira Sabolića nastupio je zbor Klasične gimnazije iz Virovitice s pjesmom “Kakav prijatelj je Isus” te pjesmom “Daj nam svima Duha svog”, obogaćenom zvucima usne harmonike, što je izazvalo oduševljenje svih sudionika.

Zbor klasične gimnazije Ivana Pavla II. iz Zadra na dan ustoličenja svog nadbiskupa Želimira Puljića, publiku je podigla na noge crnačkom duhovnom pjesmom “Holy Holy”, popularnom “Killing me softly” i praizvedbom pjesme “Pivaj, klapo”, a zborom je dirigirao prof. Tomislav Pehar.

Pod vodstvom prof. s. Mirje Tabak zbor splitske Nadbiskupske klasične gimnazije “Don Frane Bulić” predstavio se gregorijanskim napjevom “Ave Verum”, potom skladbama “Ave Regina caelorum”, “Nebesa silna” i Beethovenovom “Odom radosti”.

Na završetku programa nastupio je domaći zbor Isusovačke klasične gimnazije iz Osijeka koji je pratio zbor Udruge bivših učenika škole Amici. Predstavili su se izvedbama Trišlerova Prikazanja, potom skladbe “Echolied”, crnačkom duhovnom skladbom “Somebody’s knocking”, a posebno oduševljenje izazvala je pjesma “The Lion Sleeps Tonight”, koju je pratila posebna glazbena i scenska koreografija. Na kraju su izveli skladbu “Slavonske slike” sastavljenu od slavonskih napjeva “Ej lipo ti je”, “Djevojčica spava” te “Daj Kato”. Zborovima je dirigirala prof. Zrinka Andrić, kao i izvedbom završnog gregorijanskog korala “Regina coeli letare” koji su izveli svi sudionici smotre.

Uz glazbeno bogatstvo, kreativnost i domišljatost učenici – sudionici – glazbenog susreta pokazali su i veliku međusobnu potporu prateći nastup svakog zbora gromoglasnim pljeskom, a druženje se nakon smotre nastavilo u prostorima osječke Isusovačke klasične gimnazije.

Sutradan, odnosno 25. travnja pjesmom smo animirali euharistijsko slavlje u župi svetih Ćirila i Metoda gdje smo bili smješteni. U ovom ugodnom obiteljskom okruženju i druženju imali smo priliku bolje se upoznati i razviti nova prijateljstva.

 
 

Share this Post