Na V. susretu mladih katolika

Peti Susret hrvatske katoličke mladeži, koji se pod geslom “Bijahu postojani…” održava u Varaždinskoj biskupiji, započeo je u subotu okupljanjem 22.000 sudionika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva na stadionu športskog centra Sloboda u Varaždinu.

 

U slavlju je sudjelovalo 22.000 mladih iz Hrvatske te iz Bosne i Hercegovine, Kotorske i Subotičke biskupije, Njemačke, Austrije i Slovenije.

U 15 sati započeo je program koji je prethodio misnom slavlju. Mnoštvo okupljenih, koji su s bijelim kapama preplavili tribine i igralište stadiona, pozdravili su biskup domaćin mons. Josip Mrzljak i zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, domaćin idućeg Susreta mladih 2010. godine.

U pretprogramu, zamišljenom kao splet pjesama i svjedočanstava o četiri temelja postojanosti u vjeri – Bibliji, zajedništvu, euharistiji i molitvi – pjesmom i riječju se na zajedništvo osvrnula pjevačica Ivana Husar, a pridružio joj se sportaš Franjo Arapović.

O Bibliji su svjedočile Meri Cetinić i Sanja Doležal, a o važnosti euharistije grupa Meritas. Meri Cetinić i Meritas obradovale su mlade poznatim pjesmama, a oduševljenje je izazvao gost iznenađenja – pjevač Marko Perković Thompson, koji je uz nekoliko pjesama svjedočio o važnosti molitve i vjere u svom životu.

O važnosti euharistije svjedočio je don Damir Stojić, studentski kapelan u Zagrebu, a o molitvi karmelićanka s. Božica.

Misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zajedno s biskupom domaćinom Josipom Mrzljakom, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Marinom Srakićem, predsjednikom Odbora HBK za mlade šibenskim biskupom Antom Ivasom te još 15 nad/biskupa iz Hrvatske i banjolučkim biskupom Franjom Komaricom, a koncelebriralo je i 350 svećenika iz svih hrvatskih nad/biskupija i inozemstva. U slavlju je sudjelovalo 22.000 mladih iz Hrvatske te iz Bosne i Hercegovine, Kotorske i Subotičke biskupije, Njemačke, Austrije i Slovenije. Sudjelovali su i đakoni mjesne Crkve, brojne redovnice, bogoslovi i sjemeništarci. Liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor mladih Varaždinske biskupije.

U pozdravnoj riječi biskup Mrzljak zaželio je dobrodošlicu svima koji su došli u Varaždin, u sjedište mlade, tek desetgodišnje biskupije. Podsjetio je da je Varaždin zbog brojnih zvonika prozvan “malim Rimom”, dok je u 18. st. kraće vrijeme bio i glavnim gradom Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Mladima je istaknuo kako ih ne prima samo taj grad, nego ih radosna srca očekuju tisuće otvorenih domova brojnih župa u Međimurju, Podravini i Hrvatskom zagorju. “Osjećajte se kao u svojim obiteljima jer i činimo jednu veliku obitelj koja se zove Crkva katolička”, poručio je biskup okupljenima na igralištu, pretvorenom u crkvu “pod nebom”. Kazavši kako igralište nosi znakovito ime “Sloboda”, biskup je istaknuo da su se sabrali oko jedinog pravog osloboditelja Isusa Krista jer jedini On čini čovjeka potpuno slobodnim. Kazavši kako se mjesna Crkva dugo pripremala za taj dan, u čemu su velik doprinos dali članovi pripremnog odbora, istaknuo je da je ovo slavlje želio dočekati i prvi biskup, blagopokojni Marko Culej, koji se sada sigurno raduje u nebu. Pozdravio je sve nazočne nad/biskupe i ostale prisutne, među kojima i predstavnike društvenih vlasti na čelu s domaćinom gradonačelnikom Ivanom Čehokom.

Započinjući misno slavlje, kardinal Bozanić u uvodnoj je riječi kazao kako je Varaždin, grad baroka i glazbe, ovih dana i grad mladih, grad hrvatske katoličke mladeži. Zahvalio je biskupu domaćinu Mrzljaku i Varaždinskoj biskupiji na dobrodošlici i gostoljubivosti. Mladima je poručio kako će Crkva svoju budućnost živjeti od njihove velikodušnosti i spremnosti da se otvaraju Bogu. “Svatko tko osjeti što znači biti obdaren susretom sa živim Bogom, znat će da je pozvan drugima darivati svoj život, i to postojano. Stoga, hvala vam za vašu zauzetost i oduševljenje, za vaš smijeh i radost, za svježinu koju dajete našoj Crkvi i našem hrvatskom društvu. Radujemo se vašim kreativnim inicijativama koje na najbolji način govore o ljepoti kršćanskoga poziva i o vašem oduševljenju Kristovom porukom”, kazao je kardinal, istaknuvši kako je to euharistija njihove mladosti. Govoreći o Isusu koji dariva svoj mir, kardinal je naglasio da mir Kristov donosi mir srca, te omogućuje da se čovjek pomiri sa sobom, s drugima i s Bogom.

Homiliju je okupljenom mnoštvu uputio šibenski biskup Ante Ivas, predsjednik Odbora HBK za mlade, govoreći o postojanoj, trajnoj i nepokolebljivoj ljubavi Isusa prema čovjeku. Ta ljubav potiče ljude da budu postojani te da kao u prva apostolska, svjedočka kršćanska vremena, i danas, u ovom vremenu i zemlji, žive “postojani u zajedništvu s njime, postojani u nauku apostolskom, postojani u lomljenju kruha, postojani u molitvi”. Primijetio je da danas mladi pitaju: “A što nam je činiti? Kako da budemo postojani, kad je sve u nama tako nepostojano, uzavrelo? Kako da budemo postojani kad je u nama sve uzburkano kao more i kad sve treperi kao mlado lišće i kao nježne žice tamburice? Kako ostati postojani kad nam tijelo pupa, propinje se, raste i zrije? Kad u nama pucaju spone djetinjstva? Kad nam dušom pušu oluje i vihori, ljubavi i strasti? Kad pred nama pucaju obzori daleki i nedostižni?”

Biskup je pozvavši mlade da upravo u Varaždinu ispišu svoja Djela apostolska hrvatske katoličke mladeži 21. stoljeća. “Djela koja će svjedočiti svima da vi mladi kršćani u zajedništvu sa svim “ljudima dobre volje” želite živjeti svoj ljudski i kršćanski, svoj hrvatski i europski identitet. I da želite graditi materijalnu i duhovnu kulturu svoje domovine, Europe i svijeta. I to: “postojani u ljubavi, ustrajni u molitvi, zajedništvom nošeni, Duhom, vjerom prožeti, Tijelom Božjim hranjeni”. Da želite biti otvoreni kršćanskom braku, obitelji i odgovornom roditeljstvu…, kao i posvećenom, svećeničkom i redovničkom životu. Da u svom životnom pozivu želite biti zauzeti i djelotvorni, postojani i ponosni. I to posvuda, diljem Lijepe naše domovine Hrvatske. Posvuda gdje vas je Gospodin susreo, pozvao i poslao živjeti”, poručio je biskup Ivas mladima i zaželio im da u svim bitkama za svoju slobodu, odrastanje i zrenje budu pobjednici. “Treba nam vaša mladost, vaše oduševljenje, vaša odvažnost. Treba nam vaša podrška i postojanost. Volimo vas i molimo”, istaknuo je biskup mladima i pozvao ih da kao Kristovi pobjednici zapjevaju himnu Susreta, što su mladi oduševljeno prihvatili i zapjevali uz pratnju Biskupijskog zbora.
Zatim su molitve vjernika uputili predstavnici redovnica, mladih, vjeroučitelja, animatora i organizatora SHKM-a iz Varaždinske biskupije. Molilo se za postojanost mladih u čitanju i prihvaćanju nauka apostolskog, u zajedništvu u doba sve većih podijeljenosti i sukoba, u molitvi osobnoj i zajedničkoj te u redovitom lomljenju kruha, odnosno euharistijskom zajedništvu na nedjeljnim misama. U prinosu darova – kruha, hostija, grožđa, vina i vode – na euharistijski stol sudjelovali su predstavnici mladih – među kojima je bio i naš učenik Jure Karamarko – iz Zadarske nadbiskupije, koja će 2010. godine biti domaćin idućeg Susreta mladih.

Na kraju mise biskup Mrzljak zahvalio je okupljenom mnoštvu mladih što su uistinu bili postojani jer se nisu preplašili ni vjetra, ni kiše, ni hladnoće. Zahvalio je svim svećenicima i vjeroučiteljima koji su dopratili mlade i domaćim svećenicima koji će ih povesti u stotinjak župa biskupije gdje će im brojne obitelji radosno pružiti prenoćište, kako bi drugog dana SHKM-a na Dan Gospodnji slavili misu sa svojim domaćinima u gotovo svim crkvama u biskupiji. “Doviđenja do iduće godine na susretu mladeži u Bosni i Hercegovini, te za dvije godine na 6. SHKM-u u Zadarskoj nadbiskupiji!” pozdravio je biskup mlade, koji su zatim u zajedništvu zapjevali himnu “Postojani”. Kardinal Bozanić pozvao je mlade da mole Božji blagoslov za sebe, te svoje kolege i prijatelje kojima su poslani svjedočiti kako je lijepo živjeti evanđelje. Nakon mise mladi su zapjevali i državnu himnu “Lijepa naša”. Uz pjesme Biskupijskog zbora mladi su sve do spuštanja mraka nastavili svoje radosno druženje, te pjevajući i plešući napuštali mjesto svog višesatnog međusobnog susreta i susreta s Kristom Živim.
Drugog dana Susreta hrvatske katoličke mladeži, u nedjelju 27. travnja, program za 20-tak tisuća sudionika SHKM-a organiziran je u župama Varaždinske biskupije. Nas su ugostili župljani župe sv. Vida u Varaždinu. Nakon noćenja svi smo se zajedno sa svojim domaćinima okupili na nedjeljnim misama u župnoj i samostanskoj crkvi nakon kojih je uslijedio prigodni program s predstavljanjem župa i krajeva gostujućih hodočasnika i domaćina.

Nakon zajedničkog ručka u samostanskom dvorištu oprostili smo se od domaćina sa željom za budućim susretom u Zadru. Tako je završio jubilarni peti Susret hrvatske katoličke mladeži Varaždin 2008.!

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post