Na terenskoj nastavi u Zagrebu

U utorak , 17. listopada,   učenici trećih razreda Klasične gimnazije Ivana Pavla  II.,  pod vodstvom profesora likovne umjetnosti Mate Ljubičića, pedagoginje č.s Mirjam Gažda i profesorice Željke Jadrošić posjetili su izložbu «Prvih 5 stoljeća hrvatske umjetnosti».  koja je postavljena u Zagrebu, u izložbenom prostoru Klovićevih dvora. Autor koncepcije ove izložbe je prof. dr. Nikola Jakšić, naš sugrađanin i prof. na Sveučilištu u Zadru. Do ostvarenja ove izložbe moglo je doći jedino zahvaljujući brižnim čuvarima sakralnog blaga u hrvatskom priobalju, kontinentalnoj regiji, a naročito u Zadru, tijekom stoljeća. Autor je, sa svojim suradnicima, uspio sakupiti na jednom mjestu najvrijednije eksponate sakralne umjetnosti od IX. do XIII. stoljeća, ali i pridobiti gotovo sve biskupije, župe i samostane  da surađuju. Tako je omogućeno i nama da ono o čemu smo već kroz teoretsku nastavu u školi učili – izravno vidimo, doživimo i spoznamo.

Svih 75 eksponata su svjetionici hrvatske kulturne baštine i blaga i hrvatskog doprinosa europskoj srednjovjekovnoj baštini. Spomenut  ću neke eksponate iz zadarskih riznica kojih je najviše bilo izloženo: Relikvijar glave sv. Jakova  (SICU), Kasno romaničko raspelo iz crkve Samostana sv. Mihovila, oltarna pregrada iz Crkve sv. Nediljice, ruka – relikvijar sv. Izidiora (SICU), ikona Bogorodice s Djetetom iz katedrale sv. Stošije i još mnogo drugih eksponata. Od pisanih dokumenata je neophodno  spomenuti i  časoslov zadarske opatice Čike iz X. st. i minijature antifonara iz samostana sv. Frane.

Veliko je kulturno bogatstvo otići i pogledati ovu izložbu koja ostavlja duboke dojmove i divljenje vrhunskoj izradi umjetnina s obzirom na vrijeme u kojem su nastale.

 

Ivan Karlić, III. A

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post