STRIPOM PROTIV KORONAVIRUSA!

Na sveopće iznenađenje koronavirus umiješao se u maštu učenika

Kreativne učeničke ideje u riječi i slici, u izloženim raznobojnim stripovima na hrvatskom (u različitim idiomima), engleskom i talijanskom jeziku, 24. ožujka zaživjele su hodnicima Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

Iako nam sama pomisao na riječ korona izaziva nelagodu, ovaj put i nije bilo tako. Na poticaj profesorica Mirele Zubčić i Vanje Bajlo uz svesrdnu  podršku i pomoć knjižnjičarke Ane Gambiraža  hodnicima škole zaživio je slogan pod nazivom „Stripom protiv koronavirusa“. 

Panoi na tri školska kata ispunjeni su vizualnim i narativnim doživljajima povezanih radnjom. Preokupacije stripova su raznovrsne. Zajednička je ideja bila da u svijetu, u kojem smo okruženi negativnim temama, aktiviramo vedriji dio naše ponekad  zakržljale mašte. Bacili smo se na posao i okušali u stvaranju i osmišljavanju vlastitih stripova.

Koliko je bilo naporno i zahtjevno „staviti se u cipele“ Maxa Bunkera (autora poznatog stripa Alana Forda) možemo vidjeti iz finalnih učeničkih radova. Realizacija ideje, ilustracija te osmišljavanje teksta sve su to sastavnice s kojima su se autori pri izradi stripa morali susresti. Koronavirus umiješao se  u maštu učenika te je najviše radova bilo je inspirirano aktualnom temom, odnosno pandemijom koja nas nažalost i dalje prati. Šale na račun nastave na daljinu, na samu koronu, učeničke zgode i dogodovštine iz svakodnevnog života također su se našle u izloženim radovima. Učenicima je na izbor dana slobodna tema kao i mogućnost upotrebe materinskog i živućih jezika koje se uče u Gimaziji. Uvježbavali su upotrebu jezika u svakodnevnim situacijama, zašli u vode medijske kulture i komunikacije, služili se talentima i stečenim znanjima, crtežom i različitim digitalnim alatima te kritički promišljali stvarnost.

Ovakva izložba potpuno je inovativna, unijela je dozu vedrine, humora i upuštenosti u naš školski život i pružila osvježenje u ovim vremenima zatvaranja i stresa . Pozitivan duh učeničke kreativnosti i mašte „zapljusnuo“ je i stvaratelje i gledatelje, odnosno čitatelje, stoga svi vi koji još niste, pogledajte i pročitajte hvale vrijedne radove naših gimnazijalaca.

 Dora Knežević,  2. a

 
 

Share this Post