Na svečanom otvorenju Hrvatske kuće filantropije

 

KAD DOBROTA PROGOVORI

 

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i zakladništvo otvorila je 1. listopada 2018. vrata prve Hrvatske kuće filantropije u IMPACT centru u Zadru. Osamnaest učenika, predstavnika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. nazočilo je ovom svečanom i povijesnom činu u pratnji s. Viktorije Gadža, profesorice i voditeljice Volonterskog kluba „Kapljica“ koji u Gimnaziji djeluje kontinuirano već desetak godina.

Inače, Hrvatska kuća filantropije zamišljena je kao centar za izobrazbu, razvoj i istraživanje filantropije u Republici Hrvatskoj. Kuću je svečano otvorio mr. sc. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava te Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koja ove godine obilježava 15 godina rada i djelovanja. U svom obraćanju uzvanicima, ministar Pavić naglasio je važnost filantropije za društveni razvoj, dok je upraviteljica Plavša-Matić istaknula da se otvaranjem Hrvatske kuće filantropije osvještava važnost čovjekoljublja i zajednice te da je potrebno ulagati u društveni kapital zajednice kako bismo ju osnažili.

Osim njih, u prvom dijelu svečanosti uzvanicima su se obratili i gđa Laura Djuragić iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj i g. Gerry Salole iz Europskog zakladnog centra iz Bruxellesa (European Foundation Centre).

U drugom dijelu događaja bila je upriličena panel rasprava na sljedeću tematiku: Važnost umrežavanja za filantropiju; Prekogranično doniranje – prilike i izazovi; Zajedničko tržište za filantropiju u Europi te Poduzetnička filantropija: mit ili stvarnost? O tim temama govorili su europski stručnjaci za razvoj filantropije i zakladništva iz Francuske, Belgije te iz Južnoafričke Republike. Osvrnuvši se na razvoj filantropije i zakladništva u Europi i svijetu, podijelili su i vlastita iskustva kao osnovu za daljnje razvijanje odgovarajućeg modela upravljanja i funkcioniranja Hrvatske kuće filantropije.

Svi su uzvanici mogli razgledati i prostor Hrvatske kuće filantropije te posjetiti izložbu učeničkih radova zadarskih škola među kojima je i naša na temu „Pozvani na ljubav“.

„Svidjelo mi se sudjelovati na otvaranju Hrvatske kuće filantropije u Zadru. Drago mi je što sam naučila nešto više o organizacijama diljem svijeta koje pomažu narodu pomoću donacija bogatijih ljudi. Iako je tu riječ o velikim svotama novca i postizanjem velikih ciljeva za dobrobit ljudi, mene je osobno potaknulo na razmišljanje kako i ja mogu pomoći, možda ne cijelom gradu ili državi kao organizacija filantropije, ali mogu pomoći svom bližnjem u potrebi i tako biti dobar primjer drugima“ – zabilježila je učenica Teodora Miolović. Slično je rekla i Katarina Vlatković: „Dana 1. listopada, kao volonterska skupina naše škole, išli smo na otvorenje Hrvatske kuće filantropije u Zadru i prve takve kuće u Hrvatskoj. Zanimljivo je bilo slušati strane veleposlanike, ljude iz raznih zemalja na engleskom i naučiti nešto novo o samoj zajednici i  filantropiji općenito. Meni je bilo poučno i drago kad sam vidjela da postoji i takva vrsta zaklada za razvoj boljih međuljudskih odnosa i širenje dobrote u svijetu. Jer, na kraju krajeva, dobrota i ljubav su ono što nas najviše ispunjava!“

Dopusti dobroti da govori kroz tvoj život i neka ti to bude dovoljno!

Zahvalni na pozivu i lijepom druženju veselimo se rastu i razvoju čovjekoljublja, općenito, a napose kroz prvu Hrvatsku kuću filantropije u našem Zadru!

V. G.


 
 

Share this Post