Na susretu zborova u Nagykanizsi pjevali smo i mi – klasičari

Odlazak u Mađarsku nije bio tek slučajno putovanje. Naime, već dvije godine u tijeku su pripreme i razgovori o suradnji naše Gimnazije i katoličke škole u Nagykanizsi koju vode redovnici PIARISTI.

 

 

SUSRET KATOLIČKIH ZBOROVA U NAGYKANIZSI


NA SUSRETU ZBOROVA PJEVALI SMO I MI – KLASIČARI

Nakon dugih priprema, zboraši naše škole su konačno dočekali obećani dan 19. travnja. Toga su se dana, točnije u 5.00 sati ujutro uputili u inozemstvo, u mali gradić na zapadu Mađarske, Nagykanizsu. Nagykanizsa se nalazi blizu ušća rijeke Mure u rijeku Dravu, u Zalskoj županiji.
Odlazak u Mađarsku nije bio tek slučajno putovanje. Naime, već dvije godine u tijeku su pripreme i razgovori o suradnji naše Gimnazije i katoličke škole u Nagykanizsi koju vode redovnici PIARISTI. Radi se o pijarističkoj ustanovi u kojoj se nalaze Gimnazija, Osnovna škola i Dječji vrtić. Zanimljivo je to što u Nagykanizsi živi više tisuća Hrvata pa se u tom katoličkom centru, u školi uči i hrvatski jezik kao izborni predmet. Ravnatelj te pijarističke ustanove vlč. Pal Nyeste je, zajedno s ravnateljem naše škole mons. Josom Kokićem, razmatrao načine da naše dvije ustanove međusobno razviju odnos u kulturno i odgojno-obrazovnoj razmjeni učenika i znanja. Led su probili Mađari došavši nam u posjet u prosincu 2012. kada su nazočili našoj Božićnoj predstavi. Tom je prigodom izaslanstvo katoličke škole iz Nagykanizse pozvalo zbor naše škole da dođu kao gosti na tamošnji susret katoličkih zborova kojeg tradicionalno organiziraju svake godine. Odazvali smo se sa zadovoljstvom i konačno dočekali dugo očekivano putovanje u Mađarsku.

I tako je nas četrdesetak zboraša, u pratnji voditelja zbora prof. Tomislava Pehara, pedagogice naše škole s. Mirjam Gadža i prof. s. Viktorije Gadža, nakon šest sati ugodne vožnje stiglo u Nagykanizsu. Doček kakav su nam pripremili naši domaćini bio je iznad svakog očekivanja. Srdačan. Mnoštvo osnovnoškolaca dočekalo nas je ispred škole mašući žutim kapama u znak pozdrava i dobrodošlice, veseleći se našem konačnom dolasku.

Prvi dan boravka u Nagykanizsi obilježili smo uspješnim nastupom u župnoj Crkvi (za učenike i djelatnike škole) izvodeći pjesme: “Only you”, “Holly, holly” i “Ave Maria”. Na koncertu je sudjelovalo osam zborova iz Mađarskih katoličkih škola i mi kao gosti. Nakon uspješnog nastupa imali smo slobodno vrijeme za razgledavanje grada. Neki su požurili u trgovine, gladni u nezamjenjivi Mc Donald′s , umorni u hladovinu, a ostatak neumorne ekipe u avanturu upoznavanja s Mađarima i Mađaricama. Zajedničko druženje smo nastavili u prostorijama Kulturnog Doma Nagykanizse gdje smo večer proveli uz Slavonske tamburice i dalmatinske pjesme čime su nas domaćini ugodno iznenadili. Osim toga, domaćini su pripremili i mali program u kojemu smo svi zajedno uživali u latino plesovima, mađioničaru i pjevačima. Na kraju programa učili su nas korake njihovih tradicionalnih plesova. Brzo smo uhvatili korak, neumorno plesali do dugo u noć no ni to nije bio kraj našim pustolovinama. Nakon toga uslijedio je smještaj po obiteljima.

Drugi dan, 20. travnja započeli smo s još jednim uspješnim nastupom u crkvi Srce Isusovo gdje smo zajedno s ostalim zborovima iz Mađarske održali mali koncert za mještane, nakon čega smo imali zajednički nastup ispred Crkve pjevajući pjesme “Cum decore” i “Aleluja”. Bilo je vrijeme za ručak, nakon kojega smo proveli vrlo uzbudljivo poslijepodne. Najprije su nas podijeli po grupama. Potom smo dobili vodiča koji nas je vodio po gradu dok smo izvršavali dobivene zadatke: od hodanja po štulama, pa sve do fotografiranja, rješavanja zadataka, razgleda muzeja… Na taj smo način skupljali bodove. Dan je brzo izmicao, a slijedila je još i večernja procesija uz pjesmu kroz grad do gradskog trga gdje je održan još jedan, ležerniji nastup svih zborova.

Uz dobru zabavu i ugodno društvo vrijeme je brzo prolazilo i već je osvanuo i zadnji dan našeg boravka u Nagykanizsi. Dan smo započeli animirajući nedjeljnu sv. Misu u župnoj Crkvi, a na kraju Mise otpjevali smo još dvije skladne za mještane. Nakon Mise vratili smo se u Đački dom na ručak. Po završetku ručka uslijedilo je pozdravljanje s domaćinima i našim novim prijateljima. Nadam se da su u našim pozdravima prepoznali zahvalnost za njihovo gostoprimstvo i poziv za nove susrete.

Maja Čižmek Kovač, 2.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post