Na susretu maturanata u Kninu

Maturanti na

Susretu maturanata u Kninu

 

Oko 800 maturanata okupilo se 21. travnja u Kninu, na tradicionalnom Susretu maturanata Zadarske i Splitsko-makarske nadbiskupije te Šibenske i Hvarske biskupije. U pratnji svoje vjeroučiteljice Susretu su nazočili maturanti naše škole. 

 

Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem. Središnji dio Susreta bilo je Euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, u koncelebraciji više svećenika među kojima je bio i organizator susreta don Josip Periš, predstojnik katehetskog ureda iz Splita. U uvodnom dijelu slavlja maturante je pozdravio domaćin, župnik Knina i gvardijan kninskog samostana Sv. Ante fra Petar Klarić. Maturante je upoznao s lošom životnom i materijalnom situacijom žitelja kninske regije, istaknuvši značajnu ulogu hrvatskog episkopata u rješavanju poteškoća.

U homiliji nadbiskup Barišić je kazao maturantima: „Vi ste kandidati koji će društvo i Crkvu iznijeti u budućnost, koji će dati zreli način gledanja na život i novi sustav vrijednosti. Nije dobro da jedan mladić ili djevojka ostane na razini svog zanimanja. Ja bih želio da otvorite svoje sposobnosti i da kažete ja želim bit i koristan člana u svom narodu, društvu i Crkvi. Želio bih da svaki od vas bude jedan novi korak, jedna nova nada, jedno novo svjedočenje odnosa u društvu kroz poziv i zvanje”, poručio je splitsko-makarski nadbiskup, koji je istaknuo „kako onaj koji je susreo Gospodina ne stari. Rastite u znaju, zrelosti i svjedočenju optimizma i nade za život svoje zajednice i svojeg društva. Budite uvijek mladi u životu“, zaključio je nadbiskup Barišić.

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao VIS «Abba» iz Splita. Misno čitanje je čitala Anamarija Jurišić. Molitvu vjernika su pripremili maturanti Šibenske biskupije dok su maturanti Zadarske nadbiskupije osmislili prinos darova i Posvetnu molitvu nakon pričesti, u suradnji sa svojim vjeroučiteljima. Prinos darova su čitanjem prigodnih tekstova popratili učenici: Ivana Kučina i Ivan Mamić dok su u samom prinosu sudjelovali: Bojan Rizvan, Ana Ivković i Marijana Madunić.

Na samom završetku slavlja vlč. Periš je kazao kako je susret maturanata bio i dobrotvornog karaktera. Naime, maturanti su sakupili oko deset tisuća kuna koje će se donirati studentima iz Knina, koji su u potrebi.

U nastavku Susreta sudionici su posjetili kninsku tvrđavu te povijesno arheološki lokalitet, t. biskupijsko marijansko svetište sv. Marije u Biskupiji pokraj Knina, koje ove godine 5. kolovoza slavi 70. obljetnicu blagoslova kamena temeljca. Poslije Biskupije je zaključeno zajedničko druženje mladih.

Nakon obilaska Biskupije zaključeno je zajedničko druženje mladih te su se zadarski maturanti sa svojim vjeroučiteljima, obogaćeni svim što su doživjeli i vidjeli, uputili svojim kućama.

 

 

Ana Ivković,  IV. r.

 
 

Share this Post