Na stručnom skupu profesora katoličkih srednjih škola Republike Hrvatske

U Malinskoj na otoku Krku od 6. do 8. ožujka održan je 7. znanstveno-stručni skup profesora katoličkih srednjih škola Republike Hrvatske s temom “Uloga i zadaci sudionika u školskom kurikulumu”. Skupu je nazočilo oko 240 djelatnika iz katoličkih srednjih škola zajedno s njihovim ravnateljima.

 

Skup je otvorio ravnatelj Nadbiskupske klasične gimnazije Zagreb, mr. Marijan Franjčić. U pozdravnim riječima ravnatelj Frančić je istaknuo interes katoličkih djelatnika za raspravu o Nacionalnom okvirnom kurikulumu te pozvao sudionike da kroz ta tri dana promišljaju i daju svoj odgovor na ta pitanja. Istaknuo je pitanje uvođenja državne mature i moguću neravnopravnost klasičnih jezika sa živim stranim jezicima pri upisima na fakultete, te je spomenuo nedefiniranost statusa katoličkih škola, između državnih i privatnih, a bez uzimanja u obzir sklopljenih ugovora sa Sv. Stolicom u rangu posebnih crkvenih privatnih škola. Osvrnuo se i na krizu koja se osjeća u društvu.

Krčki biskup mons. Valter Župan je izrazio dobrodošlicu sudionicima. Osim toga je posvijestio ulogu koju profesori imaju u odgoju i obrazovanju te pozvao da ne posustaju u ovom vremenu koje zna biti teško. Pozvao je sve da uvijek iznose i uče istinu i ne posustaju pred neistinama i lažima koje se iznose. Istaknuo je kako “mlade generacije trebaju srastati u narodnoj svijesti i, naročito u katoličkim školama, u saznanju o veličini i ljepoti poziva i svjetla kojim smo obdareni, nasuprot mrklini i tami besmisla i besperspektivnosti”. Prisjetio se pokojnog krčkog biskupa Antuna Mahnića i njegove brige i zauzetosti za odgoj mladeži te poput njega istaknuo kako ni danas, kao ni u ono vrijeme, nema dovoljno katoličke inteligencije u nosivim strukturama društva. Pozvao je sudionike da budu otvoreni Božjem Duhu kako bi izgradili i odgojili ljude koji će biti mudri, dalekovidni i hrabri predvodnici.

Uime organizatora pozdrav je uputio i Vilim Grbac, ravnatelj Pazinskog kolegija klasične gimnazije i predsjednik Saveza katoličkih srednjih škola Hrvatske, te istaknuo kako katoličke škole u Republici Hrvatskoj žele pridonijeti ciljevima i interesima ostalih sudionika u obrazovanju i odgoju, ali i u životu društvene zajednice da njihov rad i trud budu prepoznati među budućim generacijama učenika.

Skupu su nazočili ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović te predsjednik Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Ivica Lovrić. U tijeku dva dana predavanja su održali zagrebački pomoćni biskup dr. Ivan Šaško sa zagrebačkoga KBF-a te dr. Vlatko Previšić i dr. Neven Hrvatić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Stručni skup završen je nedjeljnim euharistijskim slavljem koje je u krčkoj katedrali predvodio biskup Župan. Nakon mise posjetili smo Jurandvor.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post