Na središnjem obilježavanju 22. obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica

 

Preplavljeni ponosom

 

Jutro je, srijeda, 22. siječnja 2015. Budnica na ulicama našega grada najavljuje središnji dio proslave obilježavanja 22. obljetnice VRO “Maslenica ’93”. Zvoni i u nama…, sjećanje i poziv!

Pridružili smo se najsvečanijim trenutcima tog obilježavanja. Bio je to mimohod ratnih zastava i sudionika akcije „Maslenica“ od Branimirove obale, oko Poluotoka, do crkve sv. Šime gdje je slavljena sveta misa za poginule hrvatske branitelje i domovinu koju je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Na misi su sudjelovali branitelji iz cijele Hrvatske, noseći stijegove svih hrvatskih postrojbi, general Ante Gotovina, predstavnici svih struktura državne, lokalne i vojne vlasti te roditelji poginulih hrvatskih branitelja. Nadbiskup je sve prisutne pozvao da zahvalimo Bogu za dar slobode, a potom braniteljima koji su izlaganjem svojih života sebe trajno ugradili u temelje hrvatske države i suverenosti. Istaknuo je da ta vojna akcija podsjeća na konačnu pobjedu oslobođenja hrvatskog okupiranog teritorija (Oluja 1995.) te se može promatrati u svjetlu navještaja Božje riječi iz poslanice Hebrejima o dovršetku novog Saveza: ”Evo, dolaze dani kad ću s domom Izraelovim i domom Judinim dovršiti novi Savez” (Hebr 8, 8). „Kad bi nam naša poginula braća, kojih se s poštovanjem i zahvalnošću sjećamo, mogli nešto reći, siguran sam kako bi se zahvalili što smo ih uključili u naše molitve u misi. Nama živima to je lijepa prigoda produbiti svijest o blagu što ga je Krist ostavio i povjerio Crkvi u euharistiji. Novi savez Bog je sklopio sa svojim narodom po smrti, uskrsnuću i uzašašću njegovog sina Isusa Krista. Po misnom slavlju nazočan je među nama“ – rekao je mons. Puljić, istaknuvši da su branitelji, osobito poginuli, svjedoci vrijednosti koje treba nasljedovati i živjeti.

Nakon svete mise u dvorani Kazališta lutaka Zadar predstavljena je dokumentarna knjiga “Operacija Maslenica – sjećanje sudionika” autora Tomislava Šulja i Vladimira Brnadića. Saznali smo kako je ovo osma knjiga iz serije “Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. – Memoarsko gradivo” u izdanju Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Naime, značaj VRO Maslenica okupira i danas hrvatske znanstvenike. To se najbolje vidjelo na promociji spomenute knjige sastavljene na temelju izjava sudionika pripremljenih za potrebe dokumentarnog filma HRT-a „Akcija Maslenica“. Tom prigodom recenzent knjige, general Rajko Rakić, istaknuo je njenu vrijednost kao dokumenta jednog vremena proisteklog iz sjećanja neposrednih sudionika akcije Maslenica, koja namjerno nisu prilagođavana današnjem trenutku, već su u knjigu unesena u izvornom obliku. On je naglasio kako je ova knjiga „zanimljivo, ali potresno štivo, koje bi svoje mjesto moralo naći u svim knjižnicama, zbornicama i školama kako bi i novije generacije imale priliku učiti o događajima iz akcije Maslenica od njenih izravnih aktera.“

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post