Na smotri zborova katoličkih škola

 

 

IZ DUBROVNIKA SA SMOTRE ZBOROVA KATOLIČKIH ŠKOLA

Smotra zborova katoličkih škola u Dalmaciji održana je 19. 5. u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u sklopu proslave dana Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića. Nastupili su zborovi Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja, Nadbiskupijske klasične gimnazija Don Frane Bulić iz Splita, Klasične gimnazije Ivana Pavla II. iz Zadra, Katoličke osnovne škole iz Šibenika i zbor škole domaćina Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića iz Dubrovnika.

 

Svanula je dugo očekivana svibanjska subota kad smo mi učenici, članovi zbora Klasične gimnazije Ivana Pavla II. uz pratnju profesora M. Pranjića, R. Anušić i pedagoginje s. A. Lipovac  krenuli na put prema Dubrovniku gdje se ove godine održao, već tradicionalni  susret zborova katoličkih škola Dalmacije.

Za ovaj nastup pripremali smo se dosta dugo, a tri tjedna prije samog nastupa intenzivno smo vježbali jer nije bilo lako uvježbati četveroglasno dvije pjesme. No, ipak smo uspjeli i krenuli na susret. Atmosfera je u autobusu  bila uistinu odlična, ugodno druženje, uz pjesmu praćenu harmonikom i gitarom. Čim smo stigli krenuli smo prema dubrovačkom sjemeništu, smjestili se i odmorili uz piće i razgovor s domaćinima. U pratnji vodiča obišli smo dubrovačke zidine koje su nas ostavile bez daha. Bilo je dosta vruće, no isplatilo se. Teško se može opisati ljepota i radost u srcu, pogled sa zidina na prekrasni Dubrovnik, kamene kuće, kule, čisto more, valove koji udaraju od čvrste stijene… Što reći više, nego neopisiva ljepota koja pobuđuje ponos.

Kad smo se spustili niz zidine, uputili smo se prema katedrali u kojoj su već čekali splitski, dubrovački i sinjski gimnazijalci te šibenski osnovnoškolci. Približavao se trenutak za koji smo se pripremali, ušli smo u katedralu i poslušali nastupe školskih zborova. Prvi su nastupili učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije don Frane Bulić, pod vodstvom prof. s. Lidije Matijević s pjesmama: „Kraljice Nebeska“ i „Mila zemljo“. Katolička osnovna škola iz Šibenika, pod vodstvom prof. Luiđe Cvitan, izvela je pjesme „Oh happy day“ i „Mariju častimo svi“, naš zbor, pod vodstvom našeg prof. Grge Ivkovića otpjevao je pjesme „Bliže o Bože moj“ i „Jedan dan“. Sinjski zbor Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja pod vodstvo prof. Andra Čalao otpjevao je pjesme „Exsultate Deo“ i „Majko Božja“. Zadnji su nastupili domaćini, ženska klapa Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, koju vodi prof. Mara Manjić s pjesmama „A vitar puše“ i „Ave Maria“.

Ni jedna od navedenih pjesama nije publiku ostavila ravnodušnom, zborove su redom nagrađivali pljeskom. Na kraju se nazočnima obratio don Bernardo Pleše, ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, koji je zahvalio dragom Bogu ali i svim sudionicima, rekavši kako se taj događaj slučajno dogodio dan uoči Pedesetnice, ali kako zapravo ništa nije slučajno jer su upravo ovi mladi obdareni darovima Duha Svetoga. Na kraju smo svi zajedno otpjevali „Zdravo Djevo“ i „Bože čuvaj Hrvatsku“.

Slijedilo je zajedničko okupljanje u dvorištu dubrovačkog sjemeništa gdje smo se uz večeru zabavili pjesmom i plesom. Oko 20.30 pozdravili smo se s pjevačima i sjeli u bus te povratak doma skratili pjesmom, vicevima i pričom. Vraćali smo se sretni jer smo u još jednom hrvatskom gradu zajedno pjevali Bogu i Gospi u čast.

Zrinka Mikulić, 2.b

 

 
 

Share this Post