Na smotri tradicijske baštine

Uz žensku klapu Zikva s Pašmana uputili smo se rano ujutro u petak, 27. travnja na Smotru tradicijske baštine osnovnih i srednjih škola Zadarske županije u Neviđane

 

PLJESAK ZA MARKA I NJEGOVE DIPLE
Uz žensku klapu Zikva s Pašmana uputili smo se rano ujutro u petak, 27. travnja na Smotru tradicijske baštine osnovnih i srednjih škola Zadarske županije u Neviđane. Obala Petra Krešimira IV. na kojoj se šepurio veliki bijelo-plavi turistički brod Barba Ive kupala se u prvoj ranojutarnjoj sumaglici. Sve je upućivalo na lijepi sunčani travanjski dan. Od graje osnovaca nije se čula „lipa dalmatinska pisma“. Šuškale su vrećice s čipsom, otvarali se sendviči, jelo i smijalo, guralo s punim ruksacima i tražilo mjesto više. Voditeljice su sa strahom pratile djecu na krov broda … Kako su Iva i Marina odustale radi priprema za maturu njihovo je mjesto popunila Lucija. Uz srednjoškolce iz Benkovca i one iz Biograda, koji su nas čekali u Neviđanskoj školi, bili smo jedina srednja škola iz Zadra. No, to nas nije smetalo da se uklopimo u kolonu prema školi domaćinu, O.Š. Vladimira Nazora u Neviđanima. Sunce je već obasjavalo istok i zrcalilo se u mirnom moru Uz zvuke tovareće mužike iz Sali grabili smo uz bok Marku koji je za nastup na ovogodišnjoj XI. Smotri pripremio četverominutnu „svirku“ na dalmatinskim diplama na mih.
S malim zakašnjenjem Smotra je počela. Himnom! Redali su se pozdravi ravnateljice Andreje Krnić, a potom načelnika općine Pašman i predstavnika Zadarske županije jer se Smotra događa u sklopu Županijskih dana 2012. Velika sportska dvorana šarenila se od narodnih nošnji. Najprije su nastupili učenici O.Š. Vladimira Nazora iz Neviđana uz pomoć KUD-a Nevijana a poslije njih su se redali zborovi i plesne skupine iz osnovne škole Stjepana Radića iz Bibinja, Sukošana, Posedarja, Novigrada, Škabrnje, Starigrada, Privlake, Gračaca i Ražanca ali i O.Š. Voštarnica koja je osim zborske pjesme „Zaspalo je siroče“ imala i izložbeni štand. O.Š. Sveti Filip i Jakov tj. njihova učenička zadruga Đardin (sekcija Vezilje) postavila je izložbu tradicijskog ruha i veza, a škola Stjepana Radića iz Bibinja dio Etnografske zbirke. S.Š. kneza Branimira i Vježbenička tvrtka „Oblica“ postavili su izložbeni štand o maslini na kojemu nas je posebno zainteresirao sapun od maslinovog ulja.
Našu je školu i ove godine, kao i u Polači prošle, predstavljao Marko Brkljačić, učenik IV. b razreda sviravši na diplama na mih. Četverominutno sviranje na ovom drevnom i zaboravljenom duhačkom instrumentu bilo je više puta prekidano pljeskom nazočnih. Sudionici Smotre nisu štedjeli dlanove. Svirka na mih, koju nam je izveo i dočarao Marko, je vrlo specifična i neobična, oštra kao i podneblja od Istre i Like, preko Dalmatinske zagore i dalmatinskih otoka do Hercegovine u kojima je to glazbalo nekada svirano. U petak, 27. travnja svirale su se i u Neviđanima. I mi smo bili tamo.

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post