NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE SLAVILI SMO SVETU MISU U KATEDRALI

 

NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE  2017./2018.  ZAJEDNO S NAŠIM 

NADBISKUPOM  MONS. ŽELIMIROM  PULJIĆEM SLAVILI SMO SVETU MISU U KATEDRALI  

 

Nadbiskup nam je poručio: „ Ne bih želio da živite u neznanju!“

 

4. rujna 2017. ponovo su se, nakon ljetnog odmora, oglasili rani alarmi naših mobitela, a sve zbog početka nove školske godine. Iako smo u školu došli s čežnjom za bezbrižnim danima ljeta, sve se ubrzo posložilo čim smo vidjeli stare prijatelje, no također i neka nova lica.

Školsko je zvono neumoljivo odzvonilo i svima nam jasno obznanilo početak još jedne školske godine.

Nastava je započela u 8 sati susretom pojedinih razreda s njihovim razrednicima. Po razredima su se prepričavali ljetni događaji, a preplašeni prvaši upoznavali su se  sa svojim razrednicima, prof. Sanjom i prof. Hrvojem.

Nedugo nakon školskog dijela okupili smo se u katedrali  sv. Stošije kako bismo, zajedno s našim profesorima i roditeljima, euharistijskim slavljem obilježili početak nove školske godine. Misno slavlje predvodio je nadbiskup Želimir Puljić u koncelebraciji s don Rolandom Jelićem, don Zvonimirom Mikulićem i ravnateljem don Antom Sorićem.

Nadbiskup je, osvrnuvši se na Pavlovu poslanicu Solunjanima, istaknuo kako se Pavao zaustavlja pred realnošću o kojoj  mi još  mladi ne razmišljamo. Naime, radi se o tjeskobi zbog razmišljanja o tome što se događa nakon smrti. Spomenuo je pri tom različite poganske načine ispraćanja pokojnika, donošenja hrane i još mnogo toga što je ljudska fantazija mogla popratiti. Pavao upozorava na život u neznanju, a  Nadbiskup nama poručuje kako škola, roditelji, društvo, naši profesori… ne žele da živimo u neznanju: „Ovo vrijeme je posvećeno upravo nama da se obogatimo znanjem, da steknemo što više spoznaja  o onome što je ljudski um uspio dokučiti, izmisliti, otkriti, zapisati…sve to stoji nam na raspolaganju kako bismo bili obogaćeni tim spoznajama“. Iz tog razloga Pavao poručuje Solunjanima: „ Ne bih želio da živite u neznanju!“. On konkretno govori o smrti te spominje temeljnu Istinu našega života i naše vjere, Krista koji je umro i uskrsnuo. Kako je Nadbiskup rekao: „ Badava nam da znamo sve, a ovu Istinu ne znamo odnosno ne prihvaćamo“. Nadbiskup nas je podučio da u svojim stavovima trebamo imati hijerarhiju i da je važna i matematička formula kao i  spoznaja ljudskoga roda iz povijesti također i fizički zakoni…to su sve temelji spoznaji do koje trebamo doći.

Druga je Nadbiskupova misao bila vezana za početak Isusovog javnog djelovanja, navodeći da je Isus razlog našeg današnjeg okupljanja i temelj naše vjere. Započinje svoje javno  djelovanje u Nazaretu,  gdje je i odrastao. Došavši u sinagogu, otvorio je Sveto pismo na proroka Izaiju, koji je najavio što će biti s Njime.  „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene,  proglasiti godinu milosti Gospodnje.“  Ovim je riječima Izaija objasnio što će Mesija činiti.

„Danas zazivamo snagu Duha Svetoga, da bude s vama i u vama!“. „Duh Sveti“, podcrtao je Nadbiskup,  „potaknuo je naše roditelje kako bi nas krstili te postali Dijete Božje i  na koncu odrastanja trebamo doći do spoznaje: „ Bože hvala Ti, što Duh Božji jest na meni!“.

Na samom kraju propovijedi izrekao je molitvu koja će nas pratiti ovu novu školsku godinu:

„Bože, Ti nas pozivaš,                                       

Ti nas blagoslivljaš,

Ti nam pomažeš,

Prosvijetli nas i pomozi nam da u ovoj godini budemo i ustrajemo  na visini onoga što nam povjeravaš.

Budi s nama i blagoslovi,  nas, naše profesore, roditelje i sve one koji nam dobro žele!

Amen!“

Misno slavlje završili smo zajedničkom pjesmom pod vodstvom prof. Grge Ivkovića i zbora naših sjemeništaraca. Učenici prvih razreda vratili su se u školsku dvoranu  kako bi se pobliže upoznali sa svojim novim predmetnim profesorima.

Svim prvašima, kao  i novim učenicima starijih razreda, od srca želimo iskrenu dobrodošlicu i ugodan boravak u našoj školi!

Nikolina Bajlo, 3.a

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post