Na obilježavanju 25. obljetnice VRO Maslenica ’93.

ZEMLJO MOJA SNOVIMA IZNIKLA

Središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice akcije Maslenica ’93. održana je u ponedjeljak, 22. siječnja, u nazočnosti hrvatskoga državnog vrha

Prije četvrt stoljeća operacijom “Maslenica”, u samo 72 sata, združene snage svih grana Hrvatske vojske i Specijalne policije MUP-a povezale su sjever i jug Hrvatske odbacivanjem srbočetničkog neprijatelja iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i s jadranske magistrale. U ovoj Masleničkoj bitci poginulo je 127 hrvatskih branitelja. Dok je Hrvata i Hrvatske oni zaslužuju naše poštovanje. Stoga, sudjelovanjem na ovoj velikoj hrvatskoj obljetnici došli smo im iskazati zahvalnost, kao i svima onima koji su stali u obranu naše domovine Hrvatske i onima koji Hrvatsku priznaju za svoju Domovinu.

Središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice akcije Maslenica ’93. odvijala se u ponedjeljak, 22. siječnja, u nazočnosti gotovo cijeloga hrvatskoga državnog vrha. U spomen na taj prijelomni povijesni događaj, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati čula budnica Gradske glazbe. Državna, županijska i gradska izaslanstva odavala su počast poginulim braniteljima i položila vijence te palila svijeće ispod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju i na spomen obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića. U parku na Trgu kneza Višeslava upaljene su svijeće pred spomenikom svim poginulim braniteljima zadarskog područja. Isto tako upriličen je mimohod ratnih postrojbi sa zastavama i svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu nakon koje je, iznad zadarske rive, održan letački program akrobatske grupe „Krila Oluje“. Mogli smo razgledati i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja OS RH. Divno je bilo biti dionikom ove svečanosti, a na poseban način mimohoda svečanog postroja s ratnim stjegovima svih hrvatskih ratnih postrojbi iz obrambenog Domovinskog rata, sudionika VRO Maslenica i svih onih koji drže do velike žrtve hrvatskih branitelja u VRO Maslenica i Domovinskom ratu.

“Danas obilježavamo 25 godina jedne u nizu operacija Domovinskog rata. (…) Pobjedom smo ostvarili sigurnost i slobode, za sve ljude koji žive tu, neovisno o narodnosti i vjeroispovijesti. Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti. I dalje nam ostaje briga o čuvanju sigurnosti i sloboda. Oružane snage su za to jedna od najvažnijih čimbenika. Sigurnost i sloboda pretpostavke su da bismo se mogli usredotočiti na gospodarski razvoj Republike Hrvatske i na tom putu želim nam uspjeh” – riječi su umirovljenog generala Ante Gotovine u Hrvatskoj kazališnoj kući.

Naši poginuli hrvatski branitelji obvezuju i pitaju: „što mi danas činimo za svoju zemlju, za njenu samostalnost, sigurnost i slobodu za koju su oni dali svoje živote?“

 

Zemljo moja snovima iznikla

vikovima prkosiš i traješ

i kad lome tvoju sriću

mirna pivaš i lipotu daješ

Tukle su te mace, vojske bisne

lomili ti i mrvili tilo

a su pasli koprivu i pelin

tu si, Zemljo, zalud im je bilo

 V.G.

 
 

Share this Post