Na maturalnom putovanju

DO «GRADA SA ZLATNIM KROVOVIMA» – PRAGA I NATRAG

 

Zlatni grad”, “Grad s tisuću tornjeva”, “Kruna svijeta” ili jednom riječju – Prag – ostao je u sjećanju mnogih, prije nas, kao jedinstven, kulturno bogat i predivan grad koji šapuće svoju drevnu povijest na svakom koraku. Tim smo njegovim stazama i mi prošli, ljeta Gospodnjega 2010., kao maturanti – klasičari iz Zadra, uživajući na svom maturalnom putovanju

 

U utorak, 17. kolovoza, još uvijek pospani i pomalo dezorijentirani, okupili smo se na Glavnom kolodvoru kako bi započeli «najluđi» i najzabavniji izlet – svoje maturalno putovanje. No, ipak, moramo priznati kako smo bili pomalo skeptični bojeći se potencijalnih pravila i ograničenja. Kasnije smo na njih, opravdano, zaboravili.

Nakon što smo užurbano i s nestrpljenjem nabacali kofere u autobus i zauzeli što bolje sjedeće pozicije, kako bi tijekom putovanja imali što bolji pregled iz busa, uslijedili su oproštaji s roditeljima, posljednji savjeti i sl. Napokon, bili smo spremni za polazak.

 

Ono što nas je iznenadilo (u kasnijoj analizi) je to što smo na putu prema Budimpešti bili vrlo tihi. Većina nas je pokušavala nadoknaditi izgubljeni san, a rijetki su prijatelju do sebe prepričavali ljetne dogodovštine. Dolaskom u mađarsku metropolu ostali smo zapanjeni njenom ljepotom. Oduševljeno smo promatrali Trg heroja, Parlament, Lančani most – prvi stalni most između Budima i Pešte i druge znamenitosti. Uz pomoć vodiča uspjeli smo razgledati ono najbitnije i tako potrošiti vrijeme tj. zabaviti se dok djelatnici hotela nisu pripremili još nekoliko potrebnih nam soba. Odlučili smo, također, otvoriti sezonu izlazaka posjetivši klub koji je, očito, bio rezerviran samo za nas jer ne možemo reći da je vrvio posjetiteljima.

Sljedećeg dana nastavili smo putovanje prema Pragu, našem glavnom odredištu gdje smo proveli čak četiri dana. Usput smo posjetili i Bratislavu gdje smo, najprije, zamijetili NLO restaurant koji je ime dobio upravo zbog oblika, a onda i glavni trg te likove poput  «Napoleonovog vojnika», «Paparazza» i «Schoner Nacija». Dobili smo, čak, i slobodno vrijeme koje su neki iskoristili za kupovinu, a neki za odmor. Navečer smo stigli u Prag i unatoč prvim znacima umora ostvarili najbolji izlazak u  Karlovim Laznyma. Ovaj put smo bili malo razočarani preranim povratkom u hotel, barem za nas učenike pa smo druženje i zabavu nastavili u sobama, što je bilo moguće tiše.

Treći dan je bio najnaporniji, ali i najsadržajniji, jer smo u planu imali jako veliki broj znamenitosti koje je trebalo vidjeti. Ovaj su dan obilježili prelijepi dvorci, primjerice «Praški dvorac», Trg «Staromestske namesti», «Karlov most» i brojni drugi «biseri» Praga. No, najzanimljiviji dio dana je bilo krstarenje po rijeci Vltavi  uz obilat ručak (za neke ne baš dobrog okusa).

Sljedeća dva dana su bila lakša i zabavnija upravo zbog više slobodnog vremena ali i posjeta  rudniku u blizini Praga, pivnici Elek gdje je navodno, 1911., osnovan «Hajduk», dvorcu Karlštajn i Križokovim fontanama. Tamo smo uživali u predstavi «Tristan i Izolda», a posebno u predivno osvijetljenim fontanama u pozadini.

Na samom kraju ekskurzije posjetili smo dvorac Schonbrunn u Beču, unatoč već vidljivoj iznemoglosti koja je uzrokovala slabo praćenje vodičevog govora.

Sa ekskurzije smo se vratili promuklih grla i povišenih temperatura, ali sretni zbog nezaboravnog provoda i druženja s prijateljima te velikog broja predivnih uspomena. «Zlatni grad“, „Grad s tisuću tornjeva“, „Kruna svijeta“, „Grad zlatnih krovova“ ili jednom riječju – Prag – ostao je u sjećanju mnogih, prije nas, kao jedinstven, kulturno bogat i predivan grad koji šapuće svoju drevnu povijest na svakom koraku. Tim smo njegovim stazama i mi prošetali, ljeta Gospodnjega 2010. kao maturanti – klasičari iz Zadra.

 

Anita Glavan  i Marina Vojković, IV.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post