Na manifestaciji “VEČER MATEMATIKE”

 

Susret matematičara koji mogu, znaju i hoće više

 

U Muzeju antičkog stakla, u Zadru, održana je 4. prosinca 2014., manifestacija poznata pod nazivom „Večer matematike“. Manifestacija je okupila brojne učenike, iznimno dobre i uspješne matematičke znalce već po drugi put.

Program je započeo uvodnom riječju profesorice Šimičević iz gimnazije Jurja Barakovića koja nam se predstavila prezentiranjem Mobiusove trake. Gimnazija Franje Petrića iznijela je zanimljivu teoriju igara i teoriju zatvorenika te složeni sustav računanja prema kojem se ravnao gregorijanski kalendar, a škola Primijenjene umjetnosti i dizajna pobliže je objasnila Zlatni rez i teoriju kaosa itd.

Klasičari, točnije Marko Gulan i Mate Gambiraža, učenici četvrtoga razreda, predstavili su našu školu prezentacijama o grčkim i rimskim brojevnim sustavima, njihovim prednostima i nedostatcima te ih usporedili s današnjim sustavom računanja.

Nakon predstavljanja projekta organiziran je kviz u kojemu je bio zadatak u što kraćem vremenskom roku riješiti rimski sudoku. Nagrada pobjednicima za točno riješeni sudoku bila je antička kuharica.

„Večer matematike“  omogućila je svima nama, te večeri u Muzeju antičkog stakla, proširenje općeg znanja koje se ne bi moglo usustaviti bez postavljenih temelja iz davnoga antičkog doba. Treba naglasiti da sve ovo ne bi bilo moguće bez rada i priprema koje su vodile mentorice prof. Katica Negro Kovačević i prof. Sanja Hanžek Bačkov. One su nam omogućile da svoje znanje poboljšamo i podijelimo s okupljenima te večeri.

Lucija Šare, 3.b.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post