Na kavi s glumcima – Ivicom Pucarom i Filipom Jurjevićem

»Dobra priprema nadvladava svaku tremu i strah!«

U petak, 8. 12. 2023, mi, učenici 2.c razreda otišli smo u HNK Zadar na još jednu Kavu s glumcima. Gost je ovoga puta bio naš poznati glumac Ivica Pucar i dramaturg Filip Jurjević. Ova je Kava održana  povodom premijere predstave Tata u kojoj je glavni glumac Ivica Pucar a dramaturg Filip Jurjević. U kazalište smo stigli oko 10 i 45 , a Kava je započela u 11 sati, no ovoga se puta odvijala u maloj dvorani i glumci nisu bili na pozornici kao prošli put, već su sjedili na kauču ispred publike.

»NAZOROVCI«

Kako su dvoranu ispunili mahom srednjoškolci, tako je i moderatorica Kave, Jadranka Svaguša, otvorila ovaj ugodan razgovor upravo srednjoškolskim temama. Saznali smo da je Ivica Pucar pohađao srednju školu Vladimira Nazora, baš kao i dramaturg Filip Jurjević. Nakon završene srednje škole u Zadru Ivica Pucar prvo je u planu imao studij prava, no zaljubio se u djevojku koja je htjela upisati dramsku Akademiju, tako je i on odlučio otići na prijamni za Akademiju upravo radi svoje djevojke! Potpuno neočekivano upada na Akademiju i tako ga je životni put doveo na »daske koje život znače«, naglasio je da se sada uopće ne može zamisliti kako radi kao odvjetnik ili da radi nešto drugo.

TREMA

Razgovor nas je nadalje vodio prema problemu treme zbog straha od javnog nastupa. Tko bi i pomislio da se baš Ivica Pucar uopće nije mogao zamisliti kao glumac jer je oduvijek imao izražen strah kad je morao govoriti ili nastupati pred drugima ma o kakvom god nastupu da se radilo? No, trema se može nadvladati: »Ako imaš dobru pripremu, velika je šansa da ćeš se barem u velikom dijelu riješiti treme i straha«, podcrtao je g. Pucar dodavši kako je i »ekipa koja radi s vama na predstavi jako bitna te ako nemate dobru ekipu, više će biti tenzija i straha pred izlazak na scenu«. Gđa Jadranka Svaguša u razgovor je uključila i našeg profesora Damira Sikirića koji je progovorio o svojim iskustvima s tremom i strahom učenika kad moraju govoriti u razredu te o načinima na koji im nastavnik može pomoći da se oslobode straha od javnog nastupa.

PITANJA UČENIKA

Bilo nam je zanimljivo i dinamično na Kavi s glumcima, pogotovo kad se i učenička publika oslobodila treme, uključila u razgovor te postavila nekoliko pitanja g. Pucaru i g. Jurjeviću: serija ili fim? glazba? G. Pucar je odgovorio kako mu je puno draže izaći pred živu publiku u kazalištu nego glumiti u nekoj seriji ili filmu te da je svaki od tih načina glume osobit jer ima svoje zahtjeve, a za glazbu kaže kako mu »puno pomaže u poslu« jer je s njim kroz cijeli njegov život. Otkrio nam je da je pjevao u klapi i čak dobio nagradu na festivalu klapa u Omišu. Iznenađenje za kraj – na Kavi su nam se pridružili autor teksta Mate Matišić i redatelj Zoran Mužić, koji su kratko progovorili o načinu na koji je drama nastala, svojim dojmovima u spremanju predstave te nas sve pozvali na večerašnju reprizu jer je premijera bila večer prije.

Zarita Žižić, 2.c

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post