Na hodočašću u Rimu

ASIZ – RIM – POMPEJI – PADOVA

HODOČAŠĆE MLADIH ZADARSKE NADBISKUPIJE

 

CVJETNICA 2007. SA SVETIM OCEM

Stotinjak mladih iz Zadarske nadbiskupije, među kojima četrdesetak učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. s pedagoginjom s. Mirjam i vjeroučiteljicom s. Viktorijom Gadža, hodočastilo je od 29. ožujka do 04. travnja u Rim i Vatikan te sudjelovalo na 22. Svjetskom danu mladih.

 

Slaveći  sv. misu na Cvjetnicu pozdravili smo Svetoga Oca Benedikta XVI. iz prvih redova, u neposrednoj blizini oltara, s hrvatskim zastavicama, dok je četvero naših učenika imalo čast nositi palmine grančice u procesiji sa Svetim Ocem te tako predstaviti školu, svoju Nadbiskupiju i Domovinu.

 

Nakon misnog slavlja posebice nas je oduševio i iznenadio Papin pozdrav s prozora svoje sobe, a neizmjernu radost i milost svi zajedno smo doživjeli moleći na grobu Ivana Pavla II.

 

Mladi su gimnazijalci, sa svojom voditeljicama, posjetili važnije znamenitosti Asiza, Rima, Pomeja, Montecassina i padove. S izrazitim žarom sudjelovali su na sv. misama koje su animirali u Bazilici svetog Franje u Asizu, na grobu sv. Benedikta u Montecassinu te Hrvatskom Papinskom zavodu sv. Jeronima gdje smo doživjeli djelić svoje Domovine, u Rimu.

 

Mlade je posebno oduševila poruka koju je u povodu 22. svjetskog dana mladih Papa predložio za razmatranje.

Polazeći od Isusovih riječi: “Ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge!” (Iv 13,34), Benedikt XVI. je istaknuo tri područja svakodnevnog života gdje su mladi, na poseban način pozvani očitovati Božju ljubav. Prvo je područje Crkva koja je naša duhovna obitelj. Spominjući se njegovih riječi: “Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge” (Iv 13,35), Papa poziva mlade da potiču svojim zanosom i ljubavlju aktivnosti u župama, zajednicama, crkvenim pokretima i skupinama mladih kojima pripadate,da brižno traže dobro drugoga, vjerno ispunjavaju preuzete obaveze te da se ne ustručavaju se radosna srca odreći ponekog zabavnog sadržaja, nego veselo prihvaćajte nužne žrtve, svjedočite svoju vjernu ljubav prema Kristu naviještajući njegovo evanđelje, poglavito među svojim vršnjacima

Drugo područje na kojem su pozvani izraziti ljubav i u njoj rasti, vaša je priprava za budućnost koja vas čeka. Ako ste zaručeni, Bog ima jedan naum ljubavi za vašu budućnost kao bračnog para odnosno obitelji. Stoga je bitno da ga uz pomoć Crkve otkrijete, oslobođeni raširene predrasude da kršćanstvo, svojim zapovijedima i svojim zabranama, postavlja prepreke na putu radosti ljubavi i sprječava osobu da u punini kuša onu radost koju muškarac i žena traže u svojoj uzajamnoj ljubavi. Treće područje obaveza koje ljubav podrazumijeva jest svakodnevni život s njegovim mnogovrsnim odnosima. Tu u prvom redu mislim na obitelji, školu, rad i slobodno vrijeme. Draga mladeži, njegujte svoje talente ne samo radi toga da biste stekli određeni društveni položaj, već također da biste pomogli drugima da “rastu”. Razvijajte svoje sposobnosti, ne samo zbog toga da postanete “kompetitivniji” i “produktivniji”, već također da budete “svjedoci ljubavi”.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post