Na hodočašću u Blato na Korčuli

«Pogledaj očima srca» bila je tema susreta mladih u Devetnici bl. Marije Propetoga Isusa.  Ova tema ima svoje uporište u Markovu evanđelju koje se čita na sam Blagdan blaženice te u propovijedi pape Ivana Pavla II., izrečenoj u Dubrovniku prigodom beatifikacije Marije od Propetog Isusa.

Prvoga dana hodočašća sudjelovali smo na duhovnoj obnovi koju je za mlade organizirala s. Danijela Škoro sa svojim suradnicima u uvali Prižba pokraj Blata, na istom mjestu gdje je bl. Marija Propetog Isusa pisala konstitucije svoje redovničke zajednice, Družbe Kćeri Milosrđa. Tema susreta mladih «Pogledaj očima srca» ima svoje uporište u Markovu evanđelju koje se čita na sam Blagdan blaženice te u papinoj propovijedi izrečenoj u Dubrovniku prigodom beatifikacije Marije od Propetog Isusa. Promišljajući o susretu bogatog mladića s Isusom uočili smo kako Bog po Isusu dolazi svakom od nas i poziva nas, unatoč i usprkos našoj grješnosti. Naprotiv, ljudska tvrdoća u kojoj čovjek odbija priznati da je sam grješnik jedna je od najvećih zapreka Bogu da dopre do čovjekova srca. Potrebno mu je naše srce kojim ćemo mu dati svoje povjerenje. On traži naše srce u kojemu shvaćamo svoju slabost i grješnost, ali još više shvaćamo da je Bogu sve moguće, da on jedini može ispuniti najdublje želje našeg srca. Poziv na život baštinimo najprije samim stvaranjem, a onda još više po krštenju po kojemu se ubrajamo u zajednicu  predodređenih na ‘kristolikost’ tj. na suobličenje samom IsusuKristu koji je uskrsnuo od mrtvih. Poziv: “Pođi za mnom!” stoji upućen svakome od nas. Svatko od nas je pozvan nasljedovati Isusa živeći evanđeoski ideal u svom staležu. Moja životna radost – ili žalost – ovisi upravo o tome hoću li ‘ustati i poći’ ili ću se ‘žalostan’, ‘sitničav’, ‘kritičan’ ili ‘ciničan’ udaljiti od poziva – od života.

Uoči blaženičina Blagdana, u utorak 8. srpnja, sudjelovali smo i na procesiji koja je je prošla pored rodne kuće bl. Marije Propetog Isusa Petković. Po dolasku u svetište predvoditelj slavlja prof. dr. don Mladen Parlov izložio je blaženičine moći, a potom je  ispjevana večernja. U svečanom koncelebriranom misnom slavlju koje je predvodio don Mladen Parlov sudjelovali su i ostali svećenici domaćini kao i oni koji su došli na hodočašće s mladima. Na misi je sudjelovao i veliki broj mladih pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja. Središnji dio susreta mladeži iz Tuhelja, Brestovca Orehovičkog, Novske, Subotice, Zadra, Stabline kod Ploča, Šikare pokraj Tuzle i Blata odigrao se u kasnim večernjim satima na trgu ispred župne crkve Svih svetih u Blatu. Mladi, predvođeni časnim sestrama, svećenicima i vjeroučiteljima, pripremili su zaista bogat i raznovrstan program u kojem su svoju kreativnost iskazali pjesmom, plesom, recitacijama, glumom i glazbom. Okupljenima na Plokati su se obratili: načelnik gosp. Ivo Gavranić, vrhovna glavarica Družbe Kćeri Milosrđa III. samostanskog reda sv. Franje časna majka Elsa Alcaraz, provincijalna predstojnica Krista Kralja s. Domagoja Marić, te župnik župe Svih svetih don Stipo Miloš. U programu su sudjelovali mladi iz Subotice s igrokazom na temu životnog poziva Majke Marije Propetoga Isusa Petković i njezinog puta u Suboticu, te mladi iz Zagorja, Stablina, Šikara, Novske, klasičari iz Zadra kao i mladi iz Blata. Večer na Plokati obilježili su ples, pjesma, smijeh i mladost. Zahvaljujući Mariji Propetoga Isusa Petković okupili su se mladi iz raznih mjesta i gradova, te svojim izvedbama razveselili okupljene domaćine i hodočasnike.

Drugoga dana hodočašća, na sam blagdan bl. Marije od Propetog posjetili smo grad Korčulu, administrativno, kulturno i općinsko središte cijeloga otoka, čije ime dolazi od iliro-grčke riječi Korkyra, a znači «hridni prolaz». U srcu staroga grada, unutar zidina uzdiže se katedralna Crkva sv. Marka iz 1406. Godine zanimljiva po svom portalu, zvoniku, tlocrtu. Bogata Opatska riznica sv. Marka smještena je u biskupskoj palači koja potječe iz XIV. st. u kojoj dominira istaknuti poliptih, Gospa sa svecima, remek-djelo hrvatskoga slikara Blaža Jurja Trogiranina i rodna kuća Marka Pola.

U večernjim satima 9. srpnja uslijedila je središnja proslava blagdana. Kao uvod u proslavu na Plokati, trgu ispred župne crkve Svih svetih, odigrana je drevna viteška igra Kumpanjija i otplesan Tanac. Atraktivne nošnje i uzbudljiva koreografija izazvali su pravo oduševljenje velikog broja hodočasnika koji su pristigli u Blato izraziti štovanje i moliti hrvatsku blaženicu za zagovor kod Svevišnjeg. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je večernju procesiju s moćima blaženice i svečano misno slavlje na trgu ispred župne crkve Svih Svetih.

Ova je blaženica Božja dokazala da se Velika nada po svakome od nas može roditi mimo središta bezbožnih moći” (zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić)

Trećega dana, 10. srpnja – polazak. Zahvalni, u Zadar smo se vratili prepuni dojmova i plodova zajedničkog druženja.

 

 
 

Share this Post