Na hodočašću mladih Zadarske nadbiskupije

Među mnoštvom mladih koji su iz raznih zemalja stigli u Vječni grad, na Nedjelju muke Gospodnje 1. travnja 2012., bilo je i tridesetak učenika naše škole.

 

29. ožujka – 4. travnja 2012.


HODOČAŠĆE MLADIH ZADARSKE NADBISKUPIJE
(LORETO, RIM, ASIZ, PADOVA)

„Uvijek budite radosni u Gospodinu“

Posebno mjesto na slavlju Cvjetnice i ove su godine u Rimu imali mladi vjernici iz cijeloga svijeta, jer je Crkva na biskupijskoj razini slavila Svjetski dan mladih. Među mnoštvom mladih koji su iz raznih zemalja stigli u Vječni grad, na Nedjelju muke Gospodnje 1. travnja 2012., bilo je stotinjak mladih iz Zadarske nadbiskupije, a među njima i tridesetak učenika naše škole.

Slavljenjem Cvjetnice i Muke Gospodinove Crkva ulazi u Veliki, sveti tjedan. S početkom u devet sati i trideset minuta Sveti je Otac na Trgu svetoga Petra uz blagoslov maslinovih i palminih grančica predvodio tradicionalnu procesiju i Svetu misu. Mnogi su se mladi na Cvjetnicu okupili na Trgu svetoga Petra za biskupijski Svjetski dan mladeži. U skladu s geslom ovog dana „Uvijek budite radosni u Gospodinu“ Papa je potaknuo mlade da budu misionari radosti. „Idite pripovijedati drugim mladima svoju radost jer ste našli dragocjeno blago, Isusa,….“
Cvjetnica su »velika vrata« za ulazak u Veliki tjedan u kojemu Isus ide ususret »vrhuncu svoga zemaljskoga života«, istaknuo je odmah na početku svoje homilije Papa. Isus uzlazi u Jeruzalem da bi dovršio ono što piše u Svetome pismu i da bi »bio obješen na drvo križa, prijestolje s kojega će zauvijek kraljevati, privlačeći k sebi čovječanstvo svakoga doba i nudeći svima dar otkupljenja«. U Velikom tjednu Isus ponovno vjernicima daruje najveći dar koji se može zamisliti: vlastiti život, svoje tijelo i krv, svoju ljubav. »No, na tako veliki dar moramo odgovoriti na primjeren način, to jest darom sebe samih, našeg vremena, naše molitve, našega dubokoga zajedništva ljubavi s Kristom koji trpi, umire i uskrsava za nas.« Zato bi vjernici pred Kristom morali prostrijeti ne svoje ogrtače, nego živote u zahvalnosti i klanjanju, poučio je vjernike Sveti Otac.
Benedikt XVI. potom se, u povodu Svjetskog dana mladih, obratio mladima i pozvao ih da se odluče za Krista. »Ovo je na osobit način vaš dan, gdje god je u svijetu prisutna Crkva. Zato vas pozdravljam posebnom ljubavlju! Cvjetnica neka vam bude dan odluke, odluke da prihvatite Gospodina i da ga slijedite do kraja, odluke da ćete njegov Vazam smrti i uskrsnuća pretvoriti u sam smisao svoga kršćanskoga života. Ta će vas odluka dovesti do prave radosti.« Primjer u tome im može biti sveta Klara Asiška (1193-1253), koja je prije 800 godina na Cvjetnicu napustila svoju bogatu obiteljsku kuću u dobi od 18 godina kako bi se u potpunosti posvetila Bogu. »Ona je imala hrabrost vjere i ljubavi odlučiti se za Krista jer je u njemu našla radost i mir.«
Trg je bio prepun mladih kojima se papa Benedikt XVI. obratio prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, primijetivši kako su svijetu potrebni sposobni i velikodušni muškarci i žene koji se stavljaju u službu općeg dobra. Potaknuo ih je da se zauzmu u ozbiljnom učenju; da njeguju svoje talente i odmah ih stave u službu bližnjega, prepuštajući se da ih zavede duh služenja, a ne pohlepe za novcem, uspjehom i moći. ‘Kršćanska radost nije bijeg od stvarnosti, nego nadnaravna snaga za suočavanje sa svakodnevnim teškoćama’, zaključio je svoje obraćanje mladima Benedikt XVI.
Mladi su gimnazijalci sa svojim voditeljicama, posjetili najvažnije znamenitosti Loreta, Rima, Asiza i Padove.

 
 

Share this Post