Na dvodnevnom putovanju u (Veroni) Gardelandu i Veneciji

Prije tjedan dana bili smo na dvodnevnom školskom putovanju u Italiji. Krenuli smo u četvrtak navečer. Nakon noćne vožnje kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, naše prvo odredište bila je Verona – grad Romea i Julije, najpoznatijih ljubavnika u povijesti, zatim Gardeland i na kraju Venecija, jedan od najromantičnijih gradova u svijetu.

 

Verona je drugi najveći grad u tom dijelu Italije (nakon Venecije), bogat kulturno povijesnim znamenitostima, ali i brojnim drugim zanimljivostima. Jedna od takvih je Rimski amfiteatar ili Arena kojeg je je to jako lijepo vidjeti. Amfiteatar se u doba Rimskog carstva koristio za gladijatorske igre. Tamo se danas izvode mnoge opere a gledalište može primiti oko 22 000 ljudi.

Ispred amfiteatra smještena je “Piazza Bra”, ulica sa mnogim barovima, restoranima i suvenirnicama, a na mjestu gdje je nekada bio rimski forum danas je Piazza del Erbe, i tržnica na kojoj se može naći stvarno svega. Nastavili smo sa obilaskom grada. Vidjeli smo toranj Lamberti, koji je najveći toranj u Italiji (83 metra). Te dolazimo i do onog što sve vjerojatno najviše zanima – poznati Julijin balkon ispod kojega se nalazi kip Julije. MIslim da je to najveća turistička atrakcija u cijeloj Veroni! Do te kuće se dolazi kroz prolaz, a zidovi prolaza su ispisani stotinama ljubavnih poruka. Kada više nije bilo mjesta za pisanje na zidovima, mladi su počeli lijepiti čak i žvake sa porukama, a kasnije i papiriće ….

Nakon kratkog obilaska Verone, opet smo sjeli u naš bus koji nas je odveo do Gardelanda, najvećeg zabavnog park u Italiji. Tko misli da ga je, vara se, jer sadržaji Gardalanda stvarno nisu samo za malu djecu ili mladež. Ulaz se poprilično plaća, ali isplati se jer je bilo stvarno zabavno! Mi smo došli tamo oko deset ujutro i tada još gužva nije bil tolika….. dan smo iskoristili za vožnje i šetnje parkom. Dosta vožnji je na vodi. Neke od njih su Vulkan, Tunga (tipa Geogre u džungli), Colorado Boat, Atlantida, egipatske piramide, gusarski brod i još puno, puno toga!

Sve je uređeno savršeno, a ima turista iz cijelog svijeta. Neki su pogledali i show sa delfinima. Nešto savršeno! Postoje i drugi popularni sadržaji kao što su Blue tornado, Vlak smrti, Slobodni pad ili nova Sequoia adventure. Za smirivanje, tko želi može otići na Flying Island koji vas podigne visoko i od tamo možete vidjeti cijeli Gardaland, jezero … Pogled je stvarno predivan!

Drugi dan našega putovanja smo bili u Veneciji koja je uz Pariz vjerojatno najromantičniji grad na svijetu, naravno svoje posebne ljepote i šarma koja je gotovo svima poznata. La Serenissima, kako joj često tepaju, sagrađena je na 117 otoka, omeđenih sa 150 kanala koji su pak spojeni s više od 400 mostova. Canal Grande, najduži kanal, ujedno je i njihova najpoznatija ‘ulica’ te presijeca stari dio grada na dva dijela.

Prvi od tri mosta koji prelaze preko Kanala ujedno je i najpoznatiji – Ponte di Rialto. Cijela njegova okolica je vrlo živopisna, a pogotovo obližnja tržnica koja je u doba karnevala prepuna nadaleko poznatih maski i kostima. Ovdje se nalaze i glavni vezovi najpopularnijeg simbola Venecije – gondole, a tu vam je i odlična prilika za popiti cappuccino na brojnim terasama ili otkriti što skrivaju uske ‘calle’ ili poneki ‘compo’, tj. trg. Kad smo već kod venecijanskih ulica, jeste li znali da je jedini trg koji je dovoljno velik da se nazove ‘piazza’ Trg sv. Marka?

Uz Canal Grande mogli smo vidjeti na desetke predivnih palača, od kojih su najpoznatije Casa d’Oro, Casa Rezzonico i Palazzo Grassi, dok vam se uz pokrajnje kanale otkrivaju mnogobrojne crkve, ali i La Fenice, zgrada opere. Tu je još i crkva Santa Maria della Salute, koji stoji kao čuvar uz ušće Kanala u Lagunu.

Nakon što smo se iskrcali na Rivu degli Schiavoni, iliti Slavensku obalu (nazvana po Hrvatima koji su tim putem kroz povijest najčešće dolazili u Mletke), ali prije toga smo prošli preko Ponte dei Sospiri, tj. Mosta uzdaha, koji je ime dobio zbog zatvorenika kojima je to bio posljednji pogled na Veneciju prije odlaska u obližnje ćelije. Ubrzo smo, unatoč gužvi, stigli dođete na glavni gradski trg gdje se nalazi Duždeva palača, sjedište nekoć najmoćnije sile Jadrana. Sam Trg svetog Marka s jedne je strane omeđen Starim i Novim prokurativama, a s druge predivnom bazilikom istoimenog sveca, koju krase pozlaćeni mozaici, skulpture i kupole.  Dominantna je to građevina koja svakako spada u jedne od najljepših i najzanimljivijih svjetskih crkava, a pažnju privlači svojim posebnim izgledom….nije čudo naići na kolone turista koji stoje i čekaju kako bi ušli te uživali u njezinoj unutrašnjoj ljepoti i jedinstvenosti…Tu je i zvonik sv. Marka, ispred kojeg također stoje kolone turista kako bi se popeli na vrh te uživali u prekrasnom pogledu na cijelu Veneciju….Ovo je nešto što se posebno pamti. To je zaista bilo naše ‘posebno’ putovanje u ovoj školskoj godini…

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post