Na desetoj smotri tradicijske baštine

Naš diplaš Marko…

 

Na jubilarnoj X. Smotri tradicijske baštine osnovnih i srednjih škola Zadarske županije klasičari se predstavili svirkom na diplama, improvizacijom ravnokotarskih plesova koje je izveo učenik III. b razreda Marko Brkljačić, odjeven u narodnu nošnju polačkoga kraja

Deseta županijska smotra tradicijske baštine osnovnih i srednjih škola Zadarske županije održala se ove godine 14. travnja u okviru Županijskih dana, u osunčanom dvorištu OŠ Polača
Program je započeo okupljanjem sudionika u školi i formiranjem povorke koja se uputila prema seoskom trgu, do Crkve Sv. Kuzme i Damjana, srušene u Domovinskom ratu, a potom se vratila u školu. Manifestaciji su nazočili Miljenko Marinović, pročelnik Ureda za prosvjetu Zadarske županije, Ivan Šimunić pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, Viktor Prtenjača, načelnik općine Polača te brojni nastavnici i roditelji. Ravnatelj OŠ Polača Boris Tokić srdačno je pozdravio nazočne te im je zaželio dobrodošlicu u srce Ravnih kotara naglasivši da se održavanjem smotre nastoji prošlost očuvati od zaborava.
Tradicijsku baštinu svojega kraja prezentirali su učenici OŠ Braća Ribar iz Posedarja, OŠ Privlaka, OŠ Jurja Barakovića iz Ražanac, OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje, OŠ Nikole Tesle iz Gračac, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Petra Zoranića Jasenice, Srednja škole primijenjene umjetnosti i dizajna, OŠ Sali te Srednje škola Biograd n/m. Naravno – na Smotri smo bili i mi – klasičari iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Naime, Marko Brkljačić, učenik III. b razreda naše škole odsvirao je na diplama nekoliko ravnokotarskih kola. Petominutno sviranje na ovom drevnom i zaboravljenom instrumentu izmamilo je komentar voditelja programa kako bi rado da se svirka ponovi. Njegovom uspješnom nastupu u vizualnom smislu doprinijela je i nošnja polačkoga kraja koju mu je za tu prigodu posudio gospodin Dragan Kutija. Hvala mu!
Na smotri se moglo vidjeti i čuti od svega po nešto i to: završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“, niz virskih narodnih pjesama, ali i ražanačko kolo. Učenici OŠ iz Škabrnje pokazali su kako se u davna vremena prosilo djevojku, a oni iz Gračaca kolo kukunješće i bećarac. Učenici škole domaćina priredili su biračko kolo i brzo kolo te muško i žensko pjevanje. Recimo još da su u školskom dvorištu bili izloženi štandovi na kojima su škole predstavile stare predmete i pomalo zaboravljene običaje mjesta iz kojih dolaze.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post