Na Danima zahvalnosti za plodove zemlje

Na Županijskoj smotri “Dani kruha 2010. – dani zahvalnosti za plodove zemlje” u  Osnovnoj školi „Ivana Gorana Kovačića“ Lišane Ostrovičke i na Državnoj i svehrvatskoj svečanosti u Koprivnici predstavili smo se izložbenim štandom “Kruh antičkog Rima”

 

KRUH  ANTIČKOGA  RIMA

 

Na Županijskoj smotri “Dani kruha 2010. – dani zahvalnosti za plodove zemlje” u  Osnovnoj školi „Ivana Gorana Kovačića“ Lišane Ostrovičke i na Državnoj i svehrvatskoj svečanosti u Koprivnici predstavili smo se izložbenim štandom “Kruh antičkog Rima”

 

 

Listopad je mjesec u kojemu se u osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima, đačkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama te ograncima Pokreta prijatelja prirode “Lijepa naša” diljem Hrvatske obilježavaju “Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje”.

 

Na Danima kruha za Zadarsku županiju 7. listopada, u Lišanima Ostrovičkim, gdje je tamošnja osnovna škola Ivana Gorana Kovačića  bila domaćin Smotre, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha, uz zahvalu Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i pojedinci bili podareni svojim se štandovima predstavio zavidan broj osnovnih škola i dječjih vrtića, njih čak 20.

Smotra je započela u jutarnjim satima kada su učenici škole domaćina izveli prigodni kulturno-umjetnički program. Nakon kratke molitve i blagoslova, brojni posjetitelji krenuli su u obilazak štandova i isprobavanje raznih delicija. Naime, učenici su sa svojim mentorima rasprostrli na štandovima različite vrste kruha, peciva, kolača i drugih poslastica. U svom tom šarenilu isticala su se posebno djeca u narodnoj nošnji koja su pokazivala stare običaje, svakodnevne poslove svojih djedova i baka, oruđe i starinske ukrasne i uporabne predmete iz svoga kraja.

Sudionike je pozdravila Anita Mijić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Zadarskoj županiji, koja je Smotru i otvorila te ravnatelj Osnovne škole iz Lišana Bore Savić.

Na svom su izložbenom štandu učenici Gimnazije Ivana Pavla II.: Antonija Šmisl, Lucija Šušić, Ivana Vrkić i Tina Dražević te prof. Elvira Katić postavili izložbu “Kruh antičkog Rima”. Izložba je rezultat višemjesečnog projekta i istraživačkog rada koji se realizira u školi kao dio Školskog kurikuluma na temu „Antička kuhinja kroz vjekove“ tj.  dio projekta u kojemu sudjeluju prof. iz klasičnih jezika Sandra Gospić i Tea Radović  te prof. kemije Željka Jadrošić. Cilj ovoga projekta je približiti učenicima kulturu blagovanja u antičko doba.

Samo dva dana kasnije u nedjelju, 10. listopada, u Koprivnici se održala  XIX. Državna i svehrvatska svečanost. Grad Koprivnica bio je domaćin priredbe koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora, Udruge Lijepa naša, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje. Zadarsku županiju predstavljala je škola-domaćin Županijske smotre, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića iz Lišana i Klasična gimnazija. Učenice Matiju Lidiju Milin, Luciju Denona, Karlu Jureško i Luciju Šušić u Koprivnicu su pratile pedagoginja s. Mirjam Gadža  i prof. Elvira Katić.

Od nedjeljnih ranih jutarnjih sati koprivnički Zrinski trg okupio je sudionike središnje smotre ove nacionalne svečanosti.  U organizaciji događaja sudjelovale su i tri koprivničke osnovne škole, a koprivnički gosti bili su nastavnici i učenici iz 77 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Osim njih, stigli su i predstavnici hrvatskih škola iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Velikom broju posjetitelja svoju je tradiciju pripreme kruha na 130 štandova predstavilo oko 350 izlagača. Učenici i njihovi mentori prezentirali su autohtone plodove zemlje svog zavičaja, različite tradicionalne običaje, pripremu hrane i svoje zavičajne krušne proizvode. Brojne štandove za zanimanjem su razgledali mnogi Koprivničanci i njihovi gosti, koji su kušali ponuđene proizvode – kruh, peciva, kolače i ostale slastice.

Svečano otvorenje upriličeno je u 10.00 sati. Od 10.15 do 11.00 sati održana je procesija od župne crkve Crkve sv. Nikole do oltara da bi se, potom,  u 11.00 sati na Zrinskom trgu održala i Sveta misa s prinosom darova  koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Na svom su štandu učenice Klasične gimnazije posjetiteljima Smotre dijelile recepte za vrste kruha koji se spravljao po receptima poznatog gurmana Apicija iz I. st. iz njegove kuharice “De re coquinaria” (npr. Savillum (kruh na bazi ovčjeg sira, i meda – posut makom);  Libum (ili žrtveni kruh) i  i Mustaceus-kruh s moštom. Na izložbenim panoima na kojima je dominirao citat na lat.: „Ut sis nocte levis, sit tibi coena brevis“ (  Da po noći budeš lagan, neka ti večera bude kratka) predstavljen je, pored ostaloga, antički kuhinjski dizajn i pribor.

Sudjelovanje na ovakvim smotrama potiče i stvara pozitivne stavove i pravilne emocionalne odnose prema prirodi i njenim darovima, od davnina.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post