Na 7. smotri tradicijske baštine

Na već tradicionalnoj Smotri tradicijske baštine u Sv. Filipu i Jakovu predstavili smo se izložbom Inicijala na rukopisnim kodeksima koje su učenici izradili tijekom školske godine u kreativnoj radionici «Amfora»

 

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije protekloga je petka, 25. travnja, u okićenom Sv. Filipu i Jakovu, jer je toga dana otvorena i trodnevna smotra «Dani cvijeća», održana Smotra tradicijske baštine učenika osnovnih i srednjih škola županije. Domaćin je bila mjesna osnovna škola.

Na Smotri su, uz učenike Filipjanske osnovne škole, sudjelovali i učenici iz 11 osnovnih škola Zadarske županije te, kao i protekle godine, jedna jedina- naša srednja škola.

Smotra je započela mimohodom folklornih skupina i zborova kroz Sv. Filip i Jakov u 09,30 sati ujutro, a potom u 10,00 sati u kino-sali započeo program predstavljanja. Nakon pozdravne riječi ravnateljice škole-domaćina, prof. Katice Eškinja, Smotru je otvorio pročelnik  Ureda za društvene djelatnosti, gosp. Ivan Šimunić. Posjetitelji su sa zanimanjem mogli pogledati Filipjansko i Turanjsko kolo, Saljko kolo i nastup tovareće mužike. OŠ Sukošan predstavila se nastupom dječje klape, OŠ Braća Ribar iz Posedarja tamburaškim orkestrom. Vidjelo se još i paški tanac, uprizorenje badnje večeri, igrokaz «Uskršnje jutro», lički mix,  Bibinjsko kolo.

 

Učenici Ivana Vinac, Ivan Karlić i Ivan Jordan pripremili su se  za Smotru uz pomoć svoje voditeljice prof. Elvire Katić izložbom, koja se uz još 3 izložbe predstavila nazočnima na prostoru rive, izlošcima tj. replikama inicijala s rukopisnih kodeksa. Tema izložbe je bila «Inicijali na rukopisnim kodeksima – umjetnička i kulturna baština».

Naši se mladi gimnazijalci već niz godina sustavno bave poviješću pisma, knjige i knjižnica na Zadarskom području. Proučavajući i ove godine povijest knjige ovom su izložbom uz ostalo htjeli podsjetiti kako se sve što se ticalo proizvodnje i čuvanja knjiga na zadarskom području u srednjem vijeku odigravalo unutar tvrdih zidina samostana. U njemu su marljivi redovnici prepisivali, a sitnoslikari ukrašavali knjige inicijalima i slikama. Posebno su ih zanimali INICIJALI.

Iz povijesnih dokumenata znamo da su u razdoblju od 7. do 12. stoljeća u Hrvatskoj postojale brojne liturgijske i pravne knjige i rukopisi i svi su oni bili iluminirani. Iluminaciju tih knjiga tvore uglavnom inicijali satkani od pleternog i biljnog ukrasa, koji se više ili manje širi i na marginalni prostor stranice. .. Sredinom 11. stoljeća uz te pleterno-biljne ukrase javljaju se i životinje, uglavnom čudovišne, i konačno ljudski lik, međusobno isprepleteni. Ponekad su to imaginarna i simbolična bića, biljo-zvjero-ljudi, živih boja, često obogaćeni zlatom. Pri kraju 11. stoljeća javlja se i slobodan samostalan ljudski lik koji predstavlja Krista, Bogorodicu ili apostole.

 

Već su se prošle godine, na VI. Smotri u Gračacu učenici Klasične gimnazije predstavili inicijalima u antifonarima i gradualima Samostana sv. Frane u Zadru, a ove su godine samo nastavili istraživati ovo spomeničko blago.

Inicijali (latinski: initialis – početni) predstavljaju početna slova imena neke osobe ali i  početna slova poglavlja u rukopisima ili u tiskanim knjigama.

U vrijeme prije tiskarskog stroja, dok su se pisana djela mogla širiti jedino prepisivanjem, da bi se prepisani tekst uljepšao, često su se početna slova poglavlja ukrašavala ornamentima ili crtežima životinja, pokrajina ili osoba. To se uljepšavanje kasnije prenijelo na inicijale u najrazličitijim oblicima korištenja, i često se za tako ukrašena slova, neovisno što tako ukrašena slova doista znače, koristi naziv “inicijali“.

Srednjovjekovni prepisivači knjiga su inicijale posebno isticali i ukrašavali tako da su stvarali mala umjetnička djela. Rukopisi sa posebno ukrašenim inicijalima bili su izuzetno traženi, ali i skupi.

Naime, na izložbenom panou u Sv. Filipu i Jakovu posjetitelji i sudionici Smotre tradicijske baštine mogli su bolje upoznati put nastanka rukopisnog kodeksa kao i pisaći materijal – pergamenu, i vidjeti izložbu. Izložba predstavlja REPLIKE inicijala i rezultat su radionice koju su učenici ostvarili u školskoj knjižnici vježbajući se u umijeću ukrašavanja inicijala po uzoru na iluminacije rukopisnih kodeksa.

 

Osim što su se na Smotri redale vokalne skupine, izvorne pjesme i kola, saljska tovareća mužika, tamburaški orkestri,  bilo je i drugih izložbenih eksponata, ali i puno dječjega smijeha.  Žalosno je što se na Smotru ne odazivaju, ili se slabo odazivaju, srednje škole, a i osnovnih je, osobito gradskih vrlo malo ili ih uopće nema.

 

 

 

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post