Na 6. smotri tradicijske baštine u Gračacu

INICIJALI U ANTIFONARIMA I GRADUALIMA SAMOSTANA SV. FRANE U ZADRU

– umjetnička i knjiška baština

 

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije i općine Gračac protekle je srijede, 23. svibnja, održana Smotra tradicijske baštine učenika osnovnih i srednjih škola Zadarske županije. Domaćin Smotre je bila tamošnja osnovna škola tj. O.Š. Nikole Tesle u Gračacu.

Na Smotri su uz učenike iz O.Š. Nikole Tesle Gračac sudjelovali i učenici osnovnih škola Županije: O.Š. Jurja Dalmatinca iz Paga, O.Š. O.Š. Polača, O.Š. Braće Ribar iz Posedarja, O.Š. Jurja Dalmatinca Ražanac – PŠ Radovin, O.Š. Galovac, O.Š. Sukošan, O.Š. Vladimira Nazora Škabrnja, O.Š. Filip i Jakov, O.Š. Petra Lorinija Sali i O.Š. Stjepana Radića Bibinje te jedna jedina srednja  škola, Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Na Smotri su se predstavili i gosti:  učenici iz O.Š. Jure Turića iz Gospića, susjedne Ličko-senjske županije i Dječja klapa «Kolibrići» Gradske knjižnice Zadar.

Smotra je započela mimohodom folklornih skupina i zborova kroz Gračac u 10.00 sati ujutro, a već u 11.00 sati je započela svečanost otvaranja, u parku ispred Osnovne škole, u nazočnosti pročelnika Ureda za društvene djelatnosti Zadarske županije gosp. Ivana Šimunića, načelnika općine Gračac, ravnateljice škole gosp. Ružice Tulumović i brojnih ravnatelja osnovnih škola Zadarske županije. Sudionike Smotre i njihove voditelje pozdravili su načelnik općine Gračac i ravnateljica škole-domaćina, a Smotru je otvorio pročelnik Ureda za društvene djelatnosti, gosp. Ivan Šimunić.  Vrlo bogat program Smotre vodile vodiel su  učenice V. a razreda Ana Grgić i Maja Kosić.

Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Ante Žepina, Josipa Perinčić, Anita Tikulin i Lucija Matković pripremili su se za Smotru, uz pomoć svoje voditeljice prof. Elvire Katić izložbom, koja se uz još 5 izložbi predstavila nazočnima nasuprot pozornici na kojoj se odvijala smotra, izlošcima inicijala s rukopisnih kodeksa Samostana sv. Frane. Tema izložbe je bila: «Inicijali iz antifonara i graduala Samostana sv. Frane u Zadru.»

Mladi iz ove zadarske gimnazije već se niz godina sustavno bave poviješću pisma, knjige i knjižnica na zadarskom području. Proučavajući i ove godine povijest knjige ovom su izložbom htjeli podsjetiti kako se sve što se ticalo proizvodnje i čuvanja knjiga na zadarskom području u srednjem vijeku odigravalo «unutar tvrdih zidina» samostana. U njemu su marljivi redovnici prepisivali, a sitnoslikari ukrašavali knjige inicijalima i slikama. Posebno su ih zanimali INICIJALI.

Naime, na izložbenom panou u Gračacu posjetitelji i sudionici Smotre  mogli su bolje upoznati put nastanka rukopisnog kodeksa kao i pisaći materijal – pergamenu – na kojoj su za ovu priliku u radionici Škole (koja je prethodila Smotri) izradili straničnike iscrtane inicijalima s  preslika prvih stranica antifonara i graduala Samostana sv. Frane u Zadru.

Znatiželjnike su informirali o tome kako su ANTIFONARI  zbirke pjevanih dijelova brevijara, antifona,  i responzorija. Nadalje, kako je BREVIJAR = u katoličkoj crkvi  knjiga svakodnevnih molitava za klerike i redovnike; časoslov, a ANTIFONA = u kršćanskoj liturgiji pripjev koji od pjevača preuzima zbor i pjeva između pojedinih stihova psalma. Dok su, dakle, ANTIFONARI zbirke pjevanih dijelova, GRADUALI su dijelovi katoličke mise koji se pjevaju između Poslanice i Evanđelja. Samostan sv. Frane u Zadru čuva tri graduala (A,B i D). Gradual A sadrži mise od prve nedjelje adventa do Nedjelje Muke. Na njega se nastavlja gradual B, sadrži mise od nedjelje Palmi do zadnje nedjelje po Duhovima. Gradual D sadrži mise za sve blagdane svetaca.

Na Smotri su se redale vokalne skupine, izvorne pjesme i kola, saljska tovareća mužika, tamburaški orkestri, a bilo je i mnogo drugih izložbenih eksponata. Žalosno je što se na Smotru ne odazivaju, ili se slabo odazivaju, srednje škole, a i osnovnih je, osobito gradskih vrlo malo ili ih uopće nema.

Školi domaćinu Smotre sve pohvale oko organizacije.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post