„MOJ DIDA I JA“ – projekt međudržavne suradnje učenika

Deveta godina međusobnog uvažavanja, suradnje i prijateljstva

Prije točno godinu dana grupa učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. iz Zadra boravila je u Žepču (BiH). Domaćini su im bili učenici Katoličkoga školskog centra „Don Bosco“, ustanove  koju vode salezijanci Hrvatske salezijanske provincije sa sjedištem u Zagrebu, a u svom se radu nadahnjuju na evanđeoskim vrijednostima i na djelu sv. Ivana Bosca, osnivača salezijanske družbe. Prošloga tjedna mladi su Žepčaci uzvratili posjet svojim zadarskim prijateljima. Ovo je već deveta godina suradnje ovih dviju katoličkih škola.

Nakon dočeka i pozdrava dobrodošlice učenici su uz pratnju don Danijela Vidovića, s. Mirjam Ramljak i prof. Tanje Marić već po dolasku sudjelovali u molitvenom bdijenju „Milosrdni otac“ u katedrali Sv. Stošije, a potom se sa svojim domaćinima uputili u obitelji gdje su bili i smješteni sljedeća četiri dana.

Naredni dan bio je – radni rad. Osim što su razgledali školu, Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. i što ih je primio i pozdravio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup sudjelovali su na predavanju i radionici o škrinji sv. Šimuna ali i natjecanju iz znanja iz nacionalne povijesti te rješavali zadatke pri demonstraciji novih didaktičkih igračaka u Arheološkom muzeju u Zadru. Posebno zabavna bila je glazbeno-scenska večer koju su priredili sami učenici i tako pokazali svoje glazbene i glumačke darove.

Bogat program boravka učenika iz KŠC „Don Bosco“, kojega su pripremile prof. Elvira Katić i s. Viktorija Gadža, u Zadru obilježio je i posjet najstarijem hrvatskom gradu Ninu, obilazak crkve sv. Anselma, Muzeja ninskih starina, solane… Nakon sv. Mise u nedjelju i to u Petrčanima, koju je predvodio don Ante Sorić, ravnatelj zadarske gimnazije i župnik Petrčana, mladi su se Žepčaci uputili svojim domovima bogatiji za novo iskustvo prijateljstva sa svojim vršnjacima iz Zadra.

 
 

Share this Post