MLADI KREATIVCI IZ CIJELE ŽUPNIJE OKUPLJENI NA LIDRANU U BENKOVCU

Zaronite u sebe, dozovite nadahnuće, naoštrite pera

Smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva okupila je i ove godine najbolje kreativne učenike Zadarske županije. Sudjelovalo je četrnaest srednjih škola sa stotinjak učenika i tridesetak mentora, a kako je mudrošću organizatora ovogodišnji LiDraNo pomaknut mjesec dana kasnije, osjetno se povećao broj sudionika i radova.

Provedbeno, prosudbeno i organizacijsko povjerenstvo brojilo je sveukupno 24 člana, i baš je naša profesorica Mirela Zubčić imala čast biti predsjednicom provedbenog povjerenstva. Ne zaboravimo: riječ je o smotri, ne o natjecanju što znači da nema prvog, drugog ili trećeg mjesta već se po četiri najbolja rada iz svakog izraza predlažu za državnu smotru. Program? Već ustaljen i svima dobro poznat te koliko se god organizatori potrudili, uvijek se „malo“ oduži. Što ćete? S umjetnicima je uvijek tako – teško ih je ograničiti brojevima! Nešto prije dva sata smo kroz sunce, sitnu kišicu pa pravu pljuščinu stigli u Benkovac, grad domaćin županijskog LiDraNa već dvanaesti put zaredom. Program svečanog otvaranja započeo je točno u dva sata u multimedijalnoj dvorani benkovačke Gradske knjižnice. Zbor Srednje škole kneza Branimira otpjevao je Lijepu našu, i još dvije prigodne pjesme, a ravnatelj g. Josip Peran, ujedno i predsjednik organizacijskog povjerenstva, uputio je pozdravnu riječ i otvorio smotru. Uslijedio je radni dio – čitanje, predstavljanje, izvođenje i glumljenje, na tri različita mjesta prema trima različitim izrazima. Nakon toga prosudbena su povjerenstva na okruglim stolovima dala svoja mišljenja i preporuke, a u međuvremenu smo se mogli okrijepiti pizzom i pićem u Milonga baru. Dugo je trajalo – sve do devet navečer.

Pitate se: gdje je u toj masi Klasična? što je postigla ove godine? jesu li njene kreativne silnice oslabile ili su na razini prošlih uspjeha – ako ne i veće? Svi su odgovori na ova pitanja potvrdni i ohrabrujući – zastupljeni smo u svim trima izrazima i ostvarili smo zapažene rezultate! Devet učenika i tri mentora „donijeli su nam tri pogotka u sridu“. U literarnom izrazu nastupile su četiri učenice sa svojim radovima – Magdalena Ivanko: Ja samo spavam; Matea Kaleb: Pjevaj mi, Pelejev sine!; Marta Knežević: Pusti me i Lucija Veršić: Robovi strašnih sjećanja. U dramskom izrazu svoje su monolge i recitacije govorile tri učenice – Marta Kardum: Postojanje; Lucija Šare: Da si blizu i Matea Kaleb: Ponos. Novinarske radove predstavile su tri učenice – Iva Knežević: Atena; Katarina Matulić: Između svjetova, a Lucija Grbin predstavljala je 11. broj Boljeg svijeta. Cijelu ovu ekipu motiviralo je, vježbalo i predvodilo troje mentora: Elvira Katić, Damir Sikirić i Mirela Zubčić.

Čestitamo svim našim predstavnicima, a posebno pohvaljujemo Mateu Kaleb čiji je rad predložen za državnu smotru i Luciju Veršić čiji je tekst nagrađen Županijskom nagradom, i naš je list Bolji svijet također predložen za državnu smotru!

Dragi klasičari, zaronite u sebe, dozovite nadahnuće, naoštrite pera i prepustite se stvaralačkoj energiji nek vas za godinu dana odvede na LiDraNo!

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post