“Mladi knjižničari” na predstavljanju knjige

«Ja slovo znajući govorim …»

 

Prošloga su tjedna, točnije 03. ožujka,  «mladi knjižničari» Ivana Vinac, Ivan Jordan i Marko Dokoza  sudjelovali  na predstavljanju knjige o hrvatskoj glagoljici „ Ja slovo znajući govorim…„ akademkinje Anice Nazor.

 

Predstavljanje se održalo u Arheološkom muzeju u Zadru gdje su pred prepunom dvoranom , uz samu autoricu o knjizi govorili ravnatelj Arheološkoga muzeja dr. Smiljan Gluščević, dr.  Ivica Vigato i gđa Maja Kolman Maksimljanović iz naklade Erasmus.

Na početku, okupljene je pozdravio ravnatelj Muzeja izrazivši zadovoljstvo što se predstavljanje knjige o glagoljici održava i u Zadru koji je sa svojom okolicom bio jedan od najvažnijih centara glagoljice. Sama knjige sastoji se od četiri dijela: Glagoljica rukom pisana, glagoljica tiskom objavljena, Glagoljica danas i Prilozi, a u samu stukturu knjige uveo nas je dr. Ivica Vigato svojim iscrpnim predavanjem. Nakon toga uslojedilo je predstavljanje gđe Maje Kolman Maksimljanović koja je izložila razglednice i čestitke s glagoljskim misalima koji su od Ministarstva gospodarstva prepoznati kao unikatni hrvatski suvenir.

Na kraju samog predstavljanja obratila nam se akademkinja Nazor, autorica knjige, koja je u svom izlaganju posebnu pozornost posvetila liku i djelu biskupa modruškog Zadranina Šimuna Kožičića Benje. Istaknula je brojne publikacije koje je on tiskao u svojoj tiskari u Rijeci, a koje su  ponovno tiskane u nakladi Erasmus.

Posebna zahvala upućena je mons. dr. Pavlu Keru koji je za ovu priliku ustupio nekoliko glagoljskih kodeksa iz bogate riznice Zadarske nadbiskupije.

Knjige je preporučena i od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kao priručnik u nastavi.

I što reći na kraju? Znamo da je glagoljica  osebujna odrednica hrvatskoga kulturnog, a time i nacionalnog identiteta. Znamo i to da je glagoljska  knjiga položila temelje hrvatske književnosti i hrvatskoga književnog jezika. Drago nam je što pripadamo onima koji žele (sa)znati više i što smo mogli nazočiti promociji ove knjige koja riječju i slikom otvara sva područja na kojima je hrvatska glagoljica bila u uporabi dokumentirajući ih najvažnijim primjerima.

 

Marko Dokoza, IV. b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post