Maturanti u muzeju

Motivirani maturanti, predvođeni prof. Sandrom Gospić, s nestrpljenjem i znatiželjni, uputili su se 1. prosinca do Muzeja.                    

 

 «KUD KOJI, MILI MOJI « – MATURANTI DO MUZEJA

U sklopu Samostana sv. Nikole nalazi se Odjel Arheološkoga muzeja Zadar za restauraciju. Osim toga, u tom je Odjelu i radionica u kojoj se izrađuju replike antičkog nakita, posuđa i sl. Motivirani maturanti, predvođeni prof. Sandrom Gospić, s nestrpljenjem i znatiželjni, uputili su se 1. prosinca do Muzeja.
Na ulazu nas je dočekao gosp. Frane Šunić, voditelj radionice, objasnio postupke konzervacije i restauracije muzejske građe od različitih materijala, kao što su kovine (bronca, željezo, srebro, mjed, olovo), jantar, staklo, kost, glina i umjetni kamen.
Predmeti od gline izrađuju se utiskivanjem sirove gline u kalupe, čija izrada predstavlja najteži dio replikacije. Oblikovani se predmet zatim suši pet dana i peče u keramičkoj peći. Najviše su nas se dojmile minijaturne Crkve sv. Donata, krstionice kneza Višeslava, škrinje sv. Šimuna te brojni predmeti za kućnu upotrebu kao što su amfore i uljanice. Nakon kratkog upoznavanja s postupcima izrade dobili smo, na našu veliku radost, priliku okušati se u repliciranju starina. Osim gline promatrali smo i učili tehnike rada s gipsom. Složeni postupak izrade kalupa za odljeve od gipsa također uključuje oblaganje modela s glinom, no ona služi samo kako bi se uzeo otisak koji će kasnije postati dio kalupa za ulijevanje razrijeđenog gipsa. Nakon procesa sušenja tekući gips postaje suvenir. Radovi od umjetnog kamena bili su oku najprivlačniji jer su takve replike najvjernije. Izrađuju se tako da se na model izlije tekuća guma koja se hlađenjem steže i od nje nastaje kalup. U gumeni kalup ulijeva se mješavina gipsa, vode i pigment u prahu. Pigment uvijek mora odgovarati boji imitiranog kamena kako bi replika bila što vjernija.
Mnogobrojni ženski rod ipak je najviše interesa pokazao za nakit koji i za današnje pojmove izgleda moderno i atraktivno. Narukvice, broševi, kopče za odjeću, prstenje i pokoji par naušnica od bakrene žice svojom elegantnom jednostavnošću pokazuju istančani rimski osjećaj za estetiku.
Sve u svemu, zanimljiva zbirka replika prilično nas se dojmila. Upoznali smo se s detaljima restauratorskog zanata i naučili štošta o izradi suvenira. Bilo je zaista jako zanimljivo gledati izradu svih predmeta kojima se svako ljeto divimo promatrajući ih i komentirajući njihovu preciznu izradu, umjetničku vrijednost ili samu estetiku.

Lucija Krnčević, 4. a

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post