MATURANTI U HRVATSKOM SABORU

U srijedu, dana 14.12.2022. učenici četvrtih razreda učionice su zamijenili ulicama Zagreba, Hrvatskim saborom i Kućom Europe.  U pratnji profesorica Klaudije Vučetić, profesorice Filozofije te Politike i gospodarstva, ujedno i organizatorice putovanja, Tee Radović, profesorice Grčkog jezika, te profesorice Matematike, Sanje Hanžek-Bačkov.

Iako bi možda neki filozof ovo putovanje nazvao „besmislenim kretanjem u prostoru“, ono je ipak imalo smisao, a to je bilo provođenje terenske nastave u prethodno spomenutom gradu. Putovanje je krenulo iz Zadra sa perona 35 Gradskog kolodvora u 8 sati ujutro, odnosno tada je trebalo krenuti, ali je odgođeno par minuta jer su neki zaboravili na dress-code i obukli se neprimjereno za Sabor.

Vožnju do Zagreba pratilo je veliko uzbuđenje. Kada smo napokon stigli na Trg kralja Tomislava pješice smo se uputili prema Kući Europe. Ondje nam je bilo održano predavanje na temu Europske unije. Prezentacija je služila kako bi učenici saznali osnovne informacije o Europskoj uniji, što je njena zadaća, koje su njene dobre strane te koje su dužnosti država  članica. Nakon toga slijedio je posjet Hrvatskom saboru gdje smo imali mogućnost vidjeti Sabor iznutra. Dobili smo također i prigodu pratiti jednu od rasprava u sabornici gdje smo bili pozdravljeni od strane prisutnih saborskih zastupnika. Nakon rasprave učenicima su se obratila dvojica zastupnika koji su izrekli par riječi te još jednom pozdravili učenike. Jedan od njih bio je prof. Rade Šimičević, bivši ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru. Posjetivši Sabor  ispunili smo sve svoje dužnosti te dobili slobodno vrijeme. Uputili smo se u vlastito istraživanje grada.

Iskoristili smo priliku i doživjeli Advent u Zagrebu upustivši se u mnoge aktivnosti koje su nam bile dostupne. Neke od tih aktivnosti bile su šetnja božićno uređenim gradskim parkovima i klizanje. Okupivši se na Trgu kralja Tomislava u 18:45 uputili su se autobusom natrag u Zadar. Za vrijeme vožnje stigli smo se zabaviti gledanjem utakmice i igranjem društvenih igara. U Zadar smo se vratili oko 22:30, poprilično umorni, ali zadovoljni svojim jednodnevnim zagrebačkim iskustvom.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post