MATURALNO PUTOVANJE U DUBROVNIK… U STVARI I NE SAMO U DUBROVNIK!

Pun pogodak kojeg ćemo se dugo sjećati s osmjehom na licu

Odredišta našega maturalnog putovanja ove su godine bile BiH, Dubrovnik i Crna Gora. Iako smo se mi možda nadali odlasku u Grčku ili Prag, nismo ostali razočarani, doduše kratkim, ali slatkim putovanjem na jug. Naše je putovanje trajalo četiri dana, pa ćemo tako i međunaslovima podijeliti ovaj izvještaj.

 

DAN PRVI

Naša pustolovina počinje polaskom rano ujutro sa zadnjih perona zadarskog autobusnog kolodvora. Uzbuđenje i očekivanja bila su na vrhuncu. Točno u 7ipo naš autobus kreće na put prema Međugorju, našoj prvoj destinaciji. Vožnja busom tekla je mirno uz kratke razgovore i slušanje glazbe. Svi smo uglavnom bili dobre volje dok se nismo približili granici, ma ostali smo i kasnije, no tu kreće igra čekanja jer su tri velika autobusa puna stranih turista ispred nas. Nakon otprilike sat i 15 minuta napokon prelazimo granicu i nastavljamo prema Međugorju, glasovitom svetištu Majke Božje koje je cilj brojnih hodočasnika. Po dolasku u Međugorje dobivamo slobodno vrijeme za istraživanje i razgledavanje uređenog kompleksa oko crkve Sv. Jakova. Poslije kupnje suvenira i krunica za mame i bake vrijeme je za kratko ispijanje kave. Naše slobodno vrijeme ubrzo je došlo kraju te sjedamo u autobus i krećemo prema Mostaru. Tu nas je vodička provela kroz cijeli dio starog grada, odnosno do poznatog Starog mosta koji dijeli dvije strane strane grada. Povijest Mostara i zanimljivo sudaranje različitih kultura svima nam je bilo neobično i interesantno. Moram priznati da je naše putovanje bilo dosta ležernije od prijašnjih te smo imali dosta slobodnog vremena te se upravo zbog toga uspjela ugurati još jedna kava u Mostaru. U popodnevnim satima krećemo u Dubrovnik točnije prema hotelu gdje ćemo boraviti iduća tri dana. Mislim da nam je vožnja od Mostara do Dubrovnika lakše pala nego prijašnja, sad je li to zbog previše kave ili dobre atmosfere u busu? Mislim da je najbolje da to pitanje ostavimo otvoreno za debatu.

DAN DRUGI

Drugi dan započinje ranim dizanjem i spremanjem za obilazak Dubrovnika. Nakon doručka i spremanja krećemo busom u jezgru grada. Razgledavanje Dubrovnika počinje posjetom Franjevačkom samostanu Male braće gdje smo imali priliku čuti bogatu povijest samostana i samoga grada, a usput smo posijetili i najstariju ljekarnu u gradu koja se nalazi upravo u prostojama na ulazu u samostam. Razgledavanje se nastavlja posjetom dubrovačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije pa crkvi sv. Vlaha, što je sve popraćeno šetnjom po Stradunu. Završna točka obilaska bila je posjet Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića. Tamo su nas dočekali ravnatelj škole, učenici i profesori koji su nas počastili domjenkom u vrtu škole. No, prije samog domjenka sa zanimanjem smo slušali predavanje i gledali prezentaciju koju su za nas pripremili dubrovački klasičari. Možemo reći kako je to bio uzvratni posjet našim dubrovačkim prijateljima koji su bili gosti naše škole u listopadu prošle godine. Po završetku posjeta gimanziji dobivamo naravno još slobodnog vremena koje je namijneno za ručak, šetnju, sladoled te već očekivanu kavu. Dubrovnik nas se, naravano, svih dojmio jer je izuzetno predivan grad s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom tako da smo doista svi uživali u njemu. Budući da je naš drugi dan bio posvećen isključivo Dubrovniku i razgledavanju staroga grada, na kraju svega nismo bili umorni tako da je i ovaj dan prošao u laganom i opuštenom ritmu.

DAN TREĆI

Na naše nezdovoljstvo dan smo morali započeti malo ranije nego inače, upravo zbog toga što smo se spremali za kratki ali slatki obilazak Crne Gore. Nismo se dugo vozili, čekanje na granici bilo je očekivano tako da smo se već nekako nakvikli. Nakon prolaska granice stižemo u Herceg Novi, mali grad smješten na ulazu u jedan od najljepših zaljeva na svijetu, Boku Kotorsku. Nažalost nismo se dugo zadržali, taman da napravimo kratku šetnju po centru i posjetnmo crkvicu sv. Leopolda Bogdana Mandića. Nakon posjeta ovom šarmantnom gradiću odlazimo u Perast kako bismo brodovima došli do umjetnog otočića na kojem se nalaz crkva Gospe od Škrpjela. Tu smo čuli zanimljivu priču o nastanku otočića i o njegovoj povijesti te smo posjetili muzej u sklopu crkve. Nakon posjeta ovom otoku gliserima odlazimo u Kotor. Vožnja od Gospe od Škrpjela do  Kotra vjerojatno je jedan od najzabavnijih trenutaka našeg putovanja, od utrke gliserima do predivnog zaljeva i dobre zabave. Stvarno je bilo izvanserijski! U Kotru također imamo »vodičku« koji nas provodi kroz grad. Moram priznati da me se Kotor stvarno dojmio te da malo podjesjeća na Monte Carlo, zbog velike marine i kamenog ulaza u grad. Nakon obilaska jezgre i kratkog uvida u povijest i kulturu Kotora dobivamo slobodno vrijeme za ručak i kupnju suvenira. Od Kotra se vraćamo busom nazad u Dubrovnik gdje završava treći dan našeg putovanja.

DAN ČETVRTI

Zadnji dan našeg putovanja doslovno nam se prišuljao iza leđa. Mislim da nam je svima bilo žao što završava te smo se svi kolektivno složili da ne bi bilo loše dobiti još dan ili dva uživanja. Jutro smo proveli pakirajući se, a zatim slijedi odlazak u centar Dubrovnika s planom da obiđemo gradske zidine, ali nažalost, spletom nekih neočekivanih okolnosti, obilazak zidina zamijenila je jedna oproštajna kava. Nakon dostojanstvenog oproštaja od Dubrovnika krenuli smo prema Zadru. U dogovoru s profesorima odlučili smo se na kratku pauzu u Makraskoj gdje smo ručali. Odande nastavljamo put doma koji je tekao ugodno te, kao po dogovoru, naša pustolovina završava ulasom autobusa na zadnji peron zadarskog autobusnog kolodvora, na istom mijestu gdje je prije četri dana i započela. Mislim kako u ime svih maturanata mogu reći da nam je stvarno bilo odlično, uz mnoštvo vremena za druženje i zafrkanciju te razgledavanje i istraživanje bogate kulturne baštine svih odredišta koje smo posjetili. Ovo je putovanje stvarno bilo pun pogodak te ga ćemo se još dugo godina sjećati s osmjehom na licu.

 

Natali Pera, 4.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post