Maturalac

Kao i proteklih godina i ove su godine maturanti Klasične gimnazije, učenici 4.a i 4.b., krajem kolovoza posjetili Češku, zemlju poznatu po mnoštvu znamenitosti i atraktivnih sadržaja, a simpatiju je u nama pobudila kako ljepotom i jednostavnošću ljudi tako i  načinom života na koji smo se instantno asimilirali. Na putovanju su nam se pridružili i profesori, među njima prof. Mirjam, naša poznata časna i pedagoginja, uzor i “pumpa” naše škole, naši  razrednici, prof. Ankica i  prof. Hrvoja  koji je imao društvo, prof. Ratka, a mi ih prozvali Mirko i Slavko.

Subota, 17. kolovoza, rana zora, 1:00 h. Okupili smo se na Starom kolodvoru i uz zabrinuta lica roditelja polako krenuli prema «Zemlji piva». Put je bio dug i odviše iscrpljujuć. Međutim, došavši u Budimpeštu, kao «novi» smo otišli u obilazak, a već isti dan uputili se prema Bratislavi. Tu je pala naša prva zajednička večera, tulumarka i noćenje.

Nedjelja, 18. kolovoza. Napokon. Dolazak u iščekivani Prag.  Suvišno je govoriti koliko nas je oduševila kako okolna periferija tako i sama jezgra grada. Cijeli grad  je uistinu  vrvio mnoštvom različitih sadržaja pa  smo pretrpani ponudama, prvu večer odlučili ostati, zajedno, u hotelu. Pjevali mi, i pili i smijali se…  Večer je  završila uz smijeh i dalmatinsku pjesmu …

Ponedjeljak, 19. kolovoza. Razgledavanje i samo razgledavanje. Toliko toga u samo jednom danu da nam do mozga ne dolaze nove informacije već se stare samo retrospektiraju. Istaknuo se Karlov most po ogromnom broju portretista, siromaha, neimaštine, ali i prekrasnom pogledu na rijeku Vltavu.

Nakon povratka, večere i malog odmora večer smo odlučili provesti u Discu koji nas je naprosto oduševio. Uvjerili smo se da nije samo u Lloret de Maru noćni život besprijekoran. Sa 7 katova, Disco koji nalikuje na mali gradić ostavio nam je izbor  podija, glazbu, DJ-e te cjelokupne atmosfere. Pala je jedna luda noć i himna ekskurzije: Flo- Rida ft.T-Pain” Get Low”.

Utorak, 20. kolovoza. Nakon doručka krenuli smo na cjelodnevni izlet autobusom u Karlove Vary. Tamo  smo posjetili jednu od najznamenitijih svjetskih tvornica kristala- Moser. Iako su dragocjeni kristali izgledali poprilično primamljivo, za nas su nažalost bili predragocjeni.

Srijeda, 21. kolovoza. Posjet pivovari Pilsner Urquell nakon kojeg slijedi povratak u Prag i posjet mjestu, gdje uzavre dalmatinska krv i ponosno srce hajdučko. Pivnica Fleck bila je središte svih događaja toga dana.

Četvrtak, 22. kolovoza. Posjet dvorcu Konopište te razgled dvorca u pratnji lokalnog vodiča. Nakon slobodnog popodneva, ugodne šetnjice gradom i shoppinga po mnogobrojnim dućanima navečer nas je čekala posebna poslastica, Križikove fontane. Ni lagano roskanje kiše nije nas omelo da uživamo u dinamičnim pokretima vode uz izmjenične zvukove glazbe.

Petak, 23. kolovoza. Povratak. Nakon svakodnevnih obilazaka, zajedničkih druženja, šetnjica i noćnih izlazaka uslijedio je dan za poći kući, tj. do prvog stajališta ka kući-Beču, izrazito važnom gradu u književnom, kulturnom, povijesnom i umjetničkom pogledu. Kako smo bili ograničeni vremenom nismo ga mogli u cijelosti proučiti. Od njegovih smo znamenitosti izdvojili Stari grad, Mariahilfer strasse, Burgtheater, a nismo mogli odoljeti ni uličnim animatorima koji su nas se posebno dojmili.

Kući smo došli jako kasno, umorni od pjesme, puta i sedmodnevnog nespavanja ali svjesni da smo sa sobom ponijeli jedno nezaboravno iskustvo. Zauvijek će nam u sjećanju ostati, naravno, ponešto i od razgledavanja, ali ponajviše cjelokupna ekipa, razred kao “složna braća”, zajednički smijeh, ples i pjesma …

 

Marina Tomić, IV.a razred

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post