MALI TEČAJ RADOSNOG KRŠĆANSTVA 2.B

NAŠ ŽIVOT MOŽE BITI RADOSNIJI

Naš život može biti radosniji, zaključili smo mi drugaši 2. b nakon sudjelovanja na trodnevnoj duhovnoj obnovi Kursilja – Malog tečaja kršćanstva, održanog  26. do 28. siječnja u Sjemeništu.

Na samom početku predstavio nam se voditelj don Andrija Vrane i njegovi animatori, nakon čega su slijedila  predavanja u biblijskoj dvorani. Saznali smo nešto više o samom Tečaju i čuli predavanja s temama Upoznaj sebe i Traganje za vrijednošću. Predavanja su bila popraćena svjedočanstvima animatora i prispodobom o izgubljenom sinu. Spoznali smo da je svatko jedinstven i neponovljiv te da smo stvoreni takvima jer nas je Bog želio, a on nam želi biti blizu. „Voljeni smo jer smo s voljom stvoreni.“ Upravo to svakog od nas čini Njegovim djetetom. Nakon svakog predavanja u grupi smo iznosili vlastita mišljenja i raspravljali slušajući jedni druge. Na samom kraju dana saznali smo da vjera (credo,2. – cor dare) znači srce dati. S tom značajnom mišlju završila su predavanja i došlo je vrijeme za večeru. Potom je slijedilo vrijeme za druženje. Neki su igrali društvene igre dok su drugi pričali i sabirali dojmove.

DRUGI DAN

Buđenje je proteklo bez problema i svi smo na vrijeme bili na doručku. Dan smo započeli jutarnjom molitvom i pjesmom i ponovno su uslijedila predavanja, svjedočanstva i rad u grupama. Slušali smo o sakramentima, a posebno o sakramentu svete potvrde kojeg će većina nas primiti ove godine. Razgovarali smo o temama Vjera, ufanje i ljubav, Milost, Zahvalnost, Čistoća. Svatko je dobio priliku reći ono o čemu razmišlja i što ga muči. Došlo je i  vrijeme ručka pa nakon njega i malo vremena za odmor. Popodne smo imali pripremu za ispovijed i mogućnost ispovijediti se kako bismo čista srca pristupili misi. „Misa u sebi sadrži poslanje.“ S misom su završila i predavanja drugog dana. Navečer su mnogi igrali igru Mafija u velikoj dvorani, a drugi su gledali inspirativan film.

TREĆI DAN

Došao je i zadnji dan našeg posebnog vikenda. Poslije jutranje molitve poslušali smo zadnje predavanje i svjedočanstvo te sudjelovali na misi u kapelici. Na misi su nam se pridružili sjemeništarci, a uz don Andriju, misu su predvodili naš nadbiskup Želimir Puljić i rektor Sjemeništa don Roland Jelić.

Naša duhovna obnova završila je u biblijskoj dvorani gdje smo se svi okupili i iznijeli svoje doživljaje. Složili smo se da je iako pomalo naporno, bilo i zanimljivo te je svatko nešto dobio i ponio sa sobom. Ravnatelj je slikovito rekao: „Ne možemo ubrati ružu bez da se ubodemo na trn. Nakon svega teškog dođe nešto jako lijepo.“ Svatko od nas dobio je križ Kursilja kao znak da je prošao tečaj. Taj križ predstavlja Isusovu pobjedu  ljubavi nad zlom i patnjom, poručuje nam: „Grlim te“. Veselili smo se povratku kućama, ali u isto vrijeme bilo nam je žao što je došao kraj vikendu koji nas je sve dodatno povezao kao razred i u kojem smo osjetili Ljubav kao nikada prije. Osjećali smo se sretno i ispunjeno pjevajući himnu Kursilja De colores. U animatorima smo pronašli razumijevanje i Božju prisutnost pa je na rastanku bilo puno zagrljaja, stoga se tu našla i poneka suza. Bilo je to jedinstveno iskustvo za svakog od nas. Neizmjerno hvala don Andriji i svim našim animatorima: Josipu, Mislavu, Kristini, Josipi, Nikoli i teti Mariji koja je pazila na sve nas!

                                                                                                             Lucija Orešković, 2.b

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post