LiDraNo – svečanost riječi

LiDraNo – svečanost riječi

 

SUDIONICI

Tradicionalno smo i ove godine sudjelovali na županijskoj smotri LiDraNo 2019., koja se već 15. godinu zaredom održala u gradu na razmeđu bukovičkoga krša i plodnih Ravnih kotara, u Benkovcu. Domaćin je bila Srednja škola kneza Branimira uz koju je ove godine sudjelovalo još 11 škola : Gimnazija Franje Petrića, Gimnazija Jurja Barakovića, Gimnazija Vladimira Nazora, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Prirodoslovno-grafička škola, Strukovna škola Vice Vlatkovića, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Tehnička škola, Pomorska škola te naša  Klasična gimnazija Ivana Pavla II.

 

SVEČANO OTVARANJE

Program je započeo izvođenjem »Lijepe naše«, a nastavljen pozdravnom riječi ravnatelja škole domaćina, g. Josipa Perana, koji je zaželio dobrodošlicu svim »LiDraNovcima« i njihovim mentorima. Potom je sve nazočne pozdravila predsjednica Provedbenog povjerenstva, naša profesorica Mirela Zubčić istaknuvši kako je LiDraNo uvijek bio, jest i bit će »svečanost riječi«, potaknula je i ohrabrila sve sudionike u njihovim kreativnim naporima. Domaćini su dodatno obogatili program glazbenim točkama od kojih nas se posebno dojmila »Zdravica gradu Benkovcu«! Po završetku svečanog otvaranja »literati« su ostali na istom mjestu, tj. u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice; »novinari« su preselili u susjednu prostoriju dok su »glumci« malo prošetali do Srednje škole kneza Branimira u čijem su predvorju izvodili svoje samostalne i skupne scenske nastupe.

 

LITERARNI IZRAZ

Od 26 sudionika, naši su predstavnici bili Luka Bugarija, Katarina Matulić, Ena Nekić i Julia Kršlović Babić. Evo istim redom i naslova njihovih radova: Pronađeni cvijet; Ja pjevam sebe; U potrazi za izgubljenim Nebom; Glazbeno lutanje. Pozorno smo slušali prozne i lirske radove raznovrsne tematike. Mr.sc. Miro Grubić, prof. knjiž. Vlatko Majić, dr. sc. Ivica Vigato činili su Prosudbeno povjerenstvo. Čitali smo svoje radove u cijelosti shvaćajući ljepotu napisanih riječi. Po završetku naših izlaganja bilo je vrijeme za komentare prosudbenog povjerenstva. Pohvalili su čistoću jezika, širinu vokabulara i zrelost pisanja što ovogodišnji LiDraNo čini jednim od uspješnijih. Ne sjećamo se više tog LiDraNa na kojem u ovoj kategoriji nismo imali predloženih radova za državnu smotru, a ove je godine tradiciju nastavilo Glazbeno lutanje naše Julije Kršlović Babić koje je predloženo za državnu smotru.

 

DRAMSKI DIO

U prostorijama Srednje škole kneza Branimira odvijala se smotra dramskog izraza. Pojedinačnih izvedbi bilo je deset, a skupnih četiri. Uzbudljivo je bilo slušati učenike kako izvode »svoja«  djela. Na pojedinačnim izvedbama mogao se čuti Miroslav Krleža, Vladimir Nazor, Ivan Raos, Arsen Dedić, Sarah Kane, Eris Hanson… Klasičare je predstavljao trećaš Marko Pavlović s pjesmom V. Nazora »Zvonimirova lađa«. Od skupnih nastupa treba istaknuti autorski rad učenika maturanata Srednje škole Stanka Ožanića »Peron 114« te »Kako to?« koji su izveli maturanti Gimnazije Jurja Barakovića. Prolaz na državnu smotru izborio je učenik Prirodoslovno-grafičke škole Petar Kevrić s djelom Ivana Raosa »Učitelj je vjera i nevjera«. Za skupni nastup još ćemo malo pričekati.

NOVINARSKI DIO

U novinarskom dijelu natjecanja, predstavili smo školu s našim dičnim i dugogodišnjim časopisom Bolji svijet. Kao iskusni sudionici LiDraNa sa zaredanih 14 godina iskustva, naša učenica Nikolina Bajlo, pod mentorstvom prof. Damira Sikirića, upoznala je sve sudionike te Prosudbenom povjerenstvu još više približila 14. Bolji svijet, odnosno našu zbirku školskih događanja, izleta, radova nadarenih učenika te još mnogih lijepih uspomena. Pozorno smo slušali i samostalne novinarske radove učenika drugih škola jako širokog tematskog raspona koji dotiču brojne društvene probleme, no bilo je tu mjesta i za filmove, knjige, glazbu, računalne igrice, hobije… Nakon izlaganja ispunila su se i naša očekivanja: Bolji svijet je predložen za državnu smotru.

 

SVEČANOST RIJEČI

Uspješan dan završili smo ugodnim druženjem u pizzeriji Milonga. Obogaćeni ovim iskustvom zajedno smo se složili s riječima naše prof. Mirele Zubčić da je LiDraNo zapravo svečanost riječi, kao što je književnost njihova umjetnost.

 

Nikolina Bajlo, 4.a

Julia Kršlović Babić, 3.b

Ena Nekić, 3.b

Marko Pavlović, 3.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post