LiDraNo 2021. na drugačiji način

LiDraNo, smotra literarnih, novinarskih i dramskih radova učenika srednjih škola održala se ove godine u utorak, 16. ožujka, ali na malo drugačiji način. No, bolje je i tako jer je lani točno dan prije održavanja smotre došlo do otkazivanja zbog svima već dobro poznatog koronarazloga. Domaćini su prvi put bili Ekonomska-birotehnička i trgovačka škola Zadar te Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, a sudjelovalo je trinaest srednjih škola Zadarske županije, među njima i osam klasičara.

OTVARANJE SMOTRE

Već tradicionalno termin održavanja u popodnevnim je satima od 14 do 19 sati, no ovoga puta na daljinu uz pomoć Teamsa. Svim virtualno prisutnim učenicima i mentorima dobrodošlicu su prvo zaželjele ravnateljice škola domaćina Zdenka Sršen Juričević i Diana Škara Radić. Uslijedilo je potom izvođenje hrvatske himne na violončelu, a nakon još jedne Bachove skladbe, prisutne je pozdravio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Ivan Šimunić.

VIRTUOZNI NIKO

Led su probili samostalni scenski nastupi gdje su učenici glumili monologe ili kazivali poeziju. Klasičnu su predstavljali učenici 3.a razreda Niko Nikić i Sara Šarić. Posebne čestitke Niki Nikiću koji se svojom izvedbom monologa iz Dunda Maroja plasirao na državnu razinu. Niko je odglumio tri monologa koje u slavnoj Držićevoj komediji govore: Maro Marojev, Tripče i Pomet. Povjerenstvo doista nije biralo riječi pohvale za Nikinu izvedbu, a sve je osvojio svojom izvrsnom glumom te odličnim dubrovačkim govorom baš kao da je rođeni Dubrovčanin! Bravo, Niko! Sara Šarić, nažalost, nije mogla nastupiti pred kamerom zbog zdravstvenih razloga, no u takvom slučaju postojala je i rezervna opcija pregledavanja prije snimljenog videozapisa. Sara je također dobila dobre komentare na svoju izvedbu monologa iz romana Markusa Zusaka Kradljivica knjiga.

LITERATI

Nakon »glumaca« na red dolaze literati od kojih su četiri klasičara: Monika Jaša-Šangulin s tekstom Dobri duh; Pelligrin Kurtin s pjesmom Maslina; Paula Mazić također s pjesmom Online nastava te Vid Višić s kratkom pričom Ura za Sofiju. Radovi su bili dostupni za čitanje na poveznicama tako da ih prvi put otkad je LiDraNa učenici nisu čitali. Povjerenstvo je dalo svoj osvrt, a iz pouzdanih izvora saznajemo da su dva naša rada bila blizu kao prijedlog za državnu razinu!

NOVINARI

Na kraju programa dolazimo do novinarskog stvaralaštva. Od samostalnih novinarskih radova Školu je predstavljala Antonia Čirjak s člankom Školujemo se na daljinu, a moja malenkost Natali Pera bila je predstavnica uredništva školskog lista Bolji svijet. Moramo se pohvaliti kako je Bolji svijet list s najduljom tradicijom neprekinutog izlaženja, pa tako ovaj članak koji čitate ulazi u njegov 17. broj što će reći 17 godina izlaženja. Osim toga, uz Klasičnu još samo dvije srednje škole u Zadarskoj županiji imaju školski list: Obrtnička škola Vice Vlatkovića izdaje Stručak, a Gimnazija Vladimira Nazora Spužvu. Sama ta činjenica govori koliko je zahtjevan i težak posao za pripremu lista i zato pohvala svim školama koje ga izdaju. Očekivano kao i svake godine Bolji svijet je predložen za državnu razinu, a još bi bolje bilo da stigne i poziv za najboljih deset u Hrvatskoj.

POVALE ZA KRAJ

Željeli bismo na kraju čestitati i pohvaliti sve učenike koji su sudjelovali na ovogodišnjem LiDraNu te želimo puno sreće onima koji su se probili na državnu razinu. Velika zahvala i mentorima koji su odabirali najbolje radove, pripremali učenike i s njima vježbali. To su naši profesori: Mirela Zubčić, Ana Gambiraža, knjižničarka, i Damir Sikirić. Pišite, stvarajte, i glumite te se vidimo i sljedeće godine!

Natali Pera, 3.a

 
 

Share this Post