Od prženih jaja s povrćem preko juhe te crnog i telećeg rižota do pizze
U ponedjeljak, 27. ožujka u prostorijama Nadbiskupskoga sjemeništa »Zmajević« započeo je kulinarski tečaj za klasičare koji je trajao do srijede, 29. ožujka. Cijeli projekt predvodio je kuhar Marijan Jurišić, a pohađala ga je gotovo četvrtina škole. Na ovu je ideju došao naš ravnatelj, don Ante Sorić s ciljem da se učenici naše škole nauče osnovama kuhanja koje će nam vjerojatno zatrebati u životu. Pripremali smo nekoliko jela, a u nastavku slijedi sam tijek tečaja.
PRIJE POČETKA
Prvi dan samog kulinarskog tečaja uostalom je bio i najvažniji dan. Upoznavali smo se s teorijom i osnovama kuhanja, tj. nismo zadirali dublje u složenije kuhanje jer smo, ipak, tek gimnazijalci. Kuhar Marijan Jurišić, koji dolazi iz Požege, govorio nam je o svom dugogodišnjem kuharskom iskustvu. Već znamo da nam zdrava i uravnotežena prehrana pomaže za razvoj naših sposobnosti, da je gorivo za našu energiju te da nas čini jačima i boljima, ali kako na nas utječe ona druga vrsta prehrane koju zovemo brzom hranom? Naime, brza hrana, kao i sam brzi način života, šteti našem organizmu te možemo reći da je ona naš neprijatelj. Danas u svijetu s jedne strane ima preko milijardu ljudi koji su pretili ili gojazni, ali također ima onih koji gladuju i umiru od gladi. U jednom danu umre preko osamnaest tisuća ljudi od gladi, a milijun ljudi nema što jesti te su pothranjeni. Osim što su to ogromne razlike u brojkama, treba znati da biljke i životinje također ispaštaju zbog hrane jer 30% hrane završi u smeću. Zato uvijek trebamo pojesti do kraja svoju hranu jer je ipak zbog nje svoj život izgubila jedna životinja. Doznali smo također da začini stvaraju, nadopunjavaju i obogaćuju okus samog jela, ali i da previše začina može ubiti čovjeka. Na primjer, sol je čovjeku potrebna za život, ali nam previše soli može ugroziti zdravlje. Također, moramo paziti na kalorije, ali i na same obroke u danu jer nam oni čine dan kvalitetnijim i boljim.
PONEDJELJAK
Nakon samog predavanja zaputili smo se u kuhinju gdje su danas na jelovniku bila pržena jaja s povrćem. Radili smo u malim skupinama te smo se izmjenjivali u poslovima. Jedni su rezali povrće, dok su drugi pržili jaja. Na taj način svatko od nas mogao je naučiti i vidjeti sve postupke priprave jela. Svi smo se zbližili i povezali dok smo pravili jelo, što je jedna od ljepota kulinarskog tečaja. Na kraju je došlo i do samog kušanja jela. Jelu smo, naravno, dali čistu desetku!
UTORAK
Drugi dan kulinarskog tečaja bio je nešto opušteniji jer smo se već upoznali s kuhinjom i njezinim tajnama. Danas je na jelovniku bila goveđa juha kao predjelo, a crni i teleći rižoto za glavno jelo. Možda smo imali malo više posla, ali uz to je došla i zabava. U cijelome procesu kuhanja pomagao nam je kuhar Jurišić te je na svako pitanje imao odgovor. Kao i prvoga dana, jedni su miješali gotovo povrće u loncu, dok su drugi pripremali rižu i sastojke za juhu. U posjet nam je došla i televizija Laudato TV koja je snimala cijeli tijek pravljenja jela, ali i intervjuirala našeg kuhara. Što se tiče učeničkih doživljaja – svi smo bili zadovoljni da napokon imamo neku vrstu prakse u gimnaziji. Dan smo završili našim recenzijama jela, a nakon toga smo, naravno, pomogli u pranju posuđa.
Došli smo i do zadnjeg dana kulinarskog tečaja, ali i svima nama najdražeg dana jer smo pripremali pizzu. Svi su već pomalo bili i tužni što je ovo zadnji dan jer smo se već naviknuli na novu aktivnost nakon škole. No, ipak se nismo žalili jer, osim što napravimo hranu, na kraju je i kušamo. Imali smo i novog gosta, Diadoru TV, koja je, osim što je snimala cijelu pripremu pizze, intervjuirala i učenike 1.c razreda o njihovim dojmovima. Zajedno smo pravili tijesto, umak, rezali sir i šunku, dok naposljetku nismo uočili da smo napravili malo previše pizza. No, nema veze jer se hranu nikad ne baca! Ovaj dan završili smo sa znakom zahvale kuharu od svih nas, tj. poklonom po kojem ćemo mu ostati u sjećanju. Zahvalni smo na svim novim podatcima i iskustvu koje smo stekli i naučili te se nadamo da ćemo u budućnosti imati više ovakvih prilika.
Klara Ćavar, 1.c