Korizma – vrijeme osobite zauzetosti i borbe protiv zla

 

I ove smo godine započeli Korizmu misnim slavljem kojega je u Katedrali sv. Stošije predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić

Na Pepelnicu ove godine, 9. ožujka, u 8.00 sati ujutro napustili smo školske klupe kako bi svi zajedno, učenici, roditelji učenika, profesori i djelatnici škole, sudjelovali u misnom slavlju i obredu pepeljenja, kojega je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. U koncelebraciji su bili i ravnatelj Škole mons. Joso Kokić, don Ivan Mustać, župnik katedralne župe te don Dario Tičić, nadbiskupov tajnik.
Uvodeći u misno slavlje nadbiskup je rekao kako je korizma milosno vrijeme, vrijeme od četrdeset dana, u kojemu smo pozvani „ući“ malo više u sebe, razmišljati o životu i slušati Božji glas jer jedino tako možemo pobijediti Zloga koji ljude odvodi od Boga i napastuje.
U propovijedi je nadbiskup nastavio govoriti o značenju korizme kao vremenu borbe u kojemu se koristimo oružjem vjere, molitve, posta, pokore i dobrih djela. To su prikladna sredstva koja nam nudi Crkva, a koja ne činimo samo radi drugoga već radi sebe i svoga popravljanja. Korizma je vrijeme popravljanja – naglasio je nadbiskup! Svijet se ne poboljšava kada mi drugoga popravljamo, kritiziramo, osuđujemo, predbacujemo mu … Svijet se počinje popravljati jedino onda kada polazimo od sebe, od svojih pogrešaka i svega što ne valja u nama samima. Zato, zakoračiti u Korizmu znači započeti vrijeme osobite zauzetosti u duhovnoj borbi sa zlom koje je prisutno u svijetu. Sveto vrijeme Korizme čini vjernike sposobnima gledati zlu u lice i biti raspoložen za borbu koja nas čeka sve do posljednjeg uzroka zla koje Evanđelje naziva ocem laži, napasnikom i zavodnikom ljudskog roda od početka, sotonom koji iskušava Sina Božjeg u pustinji. Gledati zlu, i svemu što ne valja, u lice, izravno, te biti raspoložen za taj okršaj s njim, ne znači prebacivati na drugog, društvo, Boga koji takvo što dopušta. Borba na koju nas Isus poziva, osobito u Korizmi, nije uperena protiv drugih. Ona nas potiče na otkrivanje i prepoznavanje vlastite odgovornosti za zlo koje postoji i poziva nas da u poniznosti, svjesno, preuzmemo dio osobne odgovornosti – poručio je mladima, njihovim roditeljima i profesorima zadarski nadbiskup.
Na kraju propovijedi nadbiskup je potaknuo prisutne da se zapitaju: imamo li smisla za trenutke sabranosti, poći u Božji hram pa se pomoliti, uzeti molitvenik, Sveto pismo, pročitati nešto da čujemo Božji glas? …. Jesmo li kadri odreći se nečeg što nam se čini normalno? Potičući na borbu, post, odricanje protiv svega onoga što nas zarobljava, mons. Želimir je potaknuo na razmišljanje o „modernom postu“ a taj je npr. u tome „ako odlučiš provesti dan bez gledanja televizije, bez faceboka, bez mobitela … tada ćeš osjetit blagodat kako si proveo miran dan“.
Nakon propovijedi uslijedio je blagoslov pepela i obred pepeljenja, a po završetku euharistijskog slavlja učenici i djelatnici su se vratili u školu, redovnoj nastavi.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post