KLASIČNA JE TRADICIONALNI DOMAĆIN ŽUPANIJSKOG NATJECANJA IZ KLASIČNIH JEZIKA

Multi multa, nemo omnia novit

 

U četvrtak, 5. ožujka u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. održano je Županijsko natjecanje iz klasičnih jezika. Sve je počelo u devet sati okupljanjem članova povjerenstva i natjecatelja s njihovim mentorima, a ispitu se pristupilo u 10 sati.

 

U RIMSKOM DUHU

Natjecale su se četiri škole u kategoriji latinskog jezika za učenike 2. razreda u gimnazijama, jedna škola u kategoriji latinskog jezika za učenike 2. razreda u strukovnim školama i u kategoriji grčkog jezika za učenike 3. i 4. razreda klasičnih gimnazija natjecala se naša škola. U školi su ih dočekali učenici 2. b razreda odjeveni u rimske toge s lovorovim vijencem na glavama. Stvorili su tako pravi dojam nekadašnjeg vremena te ujedno privukli pažnju ostalih učenika i djelatnika škole.

 

PRVA I JEDINA

Kako se vrijeme pisanja testa približavalo, raslo je uzbuđenje i neizvjesnost među natjecateljima koji nisu znali što ih očekuje, ali su išli s ciljem da postignu što bolji rezultat. Ispit su pisali 90 minuta, a nakon toga dobili su zasluženu okrepu: sendvič i sok. Natjecatelji su izjavili kako je natjecanje bilo teško i kako im je nedostajalo vremena za prijevod rečenice, a spasio ih je zadatak o civilizaciji. Pohvalimo ovdje i našu Marcelu Bacalju, jedinu i zato prvu natjecateljicu iz grčkog jezika za treći razred koja ima šanse osvojiti plasman i na državno natjecanje. Bez obzira na daljnje rezultate već su ostvarili uspjeh samim sudjelovanjem i kako kaže jedna latinska sentencija: Multi multa, nemo omnia novit, tj. za one koji ne znaju latinski: Mnogi znaju mnogo, ali nitko ne zna sve.

 

Stošija Tomaš, 2.b

 
 

Share this Post