Klasičari u Zagrebu

U subotu, 7. veljače,  posjetili smo izložbu grafika velikog nizozemskog slikara Rembrandta te Samostan sestara Kćeri Milosrđa, u povodu Svjetskog dana bolesnika, 11. veljače

 

Kako je Zagreb, od sredine prosinca, domaćin svjetski poznate izložbe grafika velikog nizozemskog baroknog slikara Rembrandta Harmenszoona van Rijna, odlučili smo se «otisnuti» do metropole i uživati u djelima ove najsnažnije i najsvestranije ličnosti u nizozemskoj umjetnosti 17. stoljeća. Ova jedinstvena izložba u Muzeju za umjetnost i obrt Zagreb već je pobudila veliki interes u Hrvatskoj te nam je to bio izazov više jer je otvorena do 15. veljače. Pod «ravnanjem» Mate Ljubičića, akad. slikara i prof. likovne umjetnosti u našoj školi i dirigentskom palicom s. Mirjam,pedagoginje, organiziran je pravi stručni izlet, koji je, uz planiranu izložbu, imao i karitativnu notu. S nama su bile i naše prof.Ankica Pranjić i s. Viktorija Gadža. Učenici Luka Jurjević, Ana Jagić i Marina Vrsaljko još su u autobusu, vozeći se kroz kišnu Liku, referirali o grafikama, baroku te o životu velikogaslikara. To nas je, na neki način (na dobar način) uvelo u razgledavanje same izložbe. Na njoj smo se uvjerili da je za Rembrandta bakrena ploča bila isto što i list papira. Naime, majstor tzv. suhe igle (tehnike dubokog tiska) svojim je opuštenim linijama, gustim i ujedno hitro povučenim konturama i kontrastima svjetla i sjene postigao za njega tako tipične slikarske efekte. Uživali smo!

Rembrandtovo grafičko djelo na ovoj izložbi predstavljeno je u svoj svojoj tematskoj raznolikosti koju čini devet područja: autoportreti, portreti, učenjaci, studije figure, prizori iz Starog i Novog zavjeta, profane «historije», žanr prizori i pejzaži. Na zagrebačkoj izložbi su predstavljena ukupno 103 bakropisa iz zbirke Alte Galerie, Landesmuseum Joanneum, Graz, a prati je katalog s izborom od 40 djela.

Osim ove grandiozne izložbe mogli smo razgledati i izložbu satova: Udomljeno vrijeme – Kućni satovi iz Muzeja za umjetnost i obrt i drugih hrvatskih muzeja autorice dr. Vesne Lovrić Plantić, voditeljice zbirke satova.

Jedna grupa učenika je prije razgledavanja izložbe posjetila Samostan sestara Kćeri milosrđa. Boravak u Samostanu  i program koji se tamo odvijao osmislila je s. Mirjam Gadža, pedagogica naše škole. U 11.30 učenici su sa sestrama sudjelovali u slavlju sv. Mise koju su animirali svojim pjevanjem i čitanjem. Nakon toga su pred sestrama izveli kratki igrokaz pod nazivom «Otvoreno» u kojemu se evociraju sjećanja na utemeljiteljicu oveDružbe blaženu Mariju Propetog Petković. I nesamo to! Kako je 11. veljače  Svjetski dan bolesnika, a liturgijski spomen Gospe Lurdske, učenici su starijim i bolesnim sestrama, ali i gospođama koje su smještene u Samostanu darovali poklončić koji su svojim rukama izradili u Kreativnoj radionici «Amfora» koja godinama djeluje u Školi, pod vodstvom prof. Elvire Katić.  Na taj smo način željeli pokazati kako je ljubav prava ljubav tek kad se umnožava, kako u očovječenju čovjek mora suosjećati s potrebnima, a osobito bolesnima. U Zadar smo se vratili promrzli jer je čitav dan neumoljivo kišilo ali sretni i zadovoljni.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post