Klasičari u Zagrebu

U subotu, 10. studenoga 2007. zajedno sa svojim profesorima posjetilI smo Zagreb –  gornji grad, Hrvatski sabor, Zagrebački Velesajam gdje smo razgledali  sajamske izložbe Interliber i Glazbe.

 

Dana 10. studenog posjetili smo Zagreb. Cilj ovog izleta bio je posjet hrvatskom saboru i sajmu knjiga. Svakom razredu . je prof. likovne umjetnosti Mate Ljubičić  dao određeni zadatak. Tako su prvaši pisali o Hrvatskom saboru, drugaši o Gornjem gradu i katedrali, dok su trećaši i četvrtaši trebali pisati o sajmu.

Kada smo došli u Zagreb zaustavili smo se na Kaptolu. Posjetili smo zagrebačku katedralu, pomoli se ne grobu blaženog Alojzija Stepinca. Zatim smo se uputili prema saboru. Nakon kratke šetnje stigli smo kroz Kamenita vrata do trga sv. Marka.

Najveće uzbuđenje je u nama probudila mogućnost da ćemo uskoro ući u Hrvatski Sabor te barem okusiti što znači biti sabornik. Najprije smo “pretrpjeli” kontrolu osoba i stvari. Dok smo čekali da nas službeni vodič provede kroz zgradu sabora prošlo je nekoliko saborskih zastupnika. Nakon kratkog iščekivanja stigla je gospođa Marija koja nas je provela kroz prostorije sabora i ispričala sam kratku povijest. Prvo smo ušli u predvorje gdje su stajale biste saborskih velikana, pa u dvoranu Ante Starčevića u kojoj se inače primaju gosti i vode razgovori najčešće s parlamentarcima.

Šetnjom smo obišli gornji grad, zaustavili se ispred crkve sv. Katarine te se – nakon kratkog odmora i okrjepe – okupili na najpopularnijem i najprostranijem gradskom trgu bana Josipa Jelačića odakle smo otišli na Zagrebački Velesajam i na kraju doma u Zadar.

 

Ivana Vinac I.a

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post