KLASIČARI U PETOM KOLU NACIONALNE KVIZ LIGE

Zajedništvom i timskim radom do uspjeha

Gotovo tisuću srednjoškolaca iz cijele zemlje suočilo se već s petim kolom Nacionalne kviz lige. Natjecanje je pokrenula Kviz udruga iz Šibenika, a provjerava se opće znanje srednjoškolaca, ali i ostali sadržaji. Šibenske ekipe na pitanja odgovaraju u Kući umjetnosti »Arsen«, ostali kviz igraju na daljinu, iz svojih učionica. U ovom kvizu okušalo se 180 ekipa, unutar i izvan granica Lijepe Naše, među kojima smo bili i mi, klasičari. Iz naše škole u ovom kvizu se okušalo čak 9 ekipa, a pridružila nam se i ekipa prvaša iz Gimnazije Franje Petrića.

NEMA »GUGLANJA«

Naime, pravila ovog kviza su jednostavna. Svaka ekipa dobije listu na koju treba napisati odgovore na 24 pitanja, a uz svako od tih pitanja dobije se i jedna pjesma kojoj se treba pogoditi izvođač ili skladatelj ako je u pitanju neka melodija iz klasične glazbe. Pitanja dolaze iz raznih područja: književnosti, filmske umjetnosti, povijesti, geografije, znanosti i kulture općenito. Istaknimo ono najvažnije pravilo: nema guglanja. U našoj diviziji Tesla, prednost su zauzele Balube, ekipa učenika iz Gimnazije Franje Petrića, a za petama su im  F-73, ekipa maturanata iz naše škole. Za finale trenutno znamo da će se održati početkom ožujka 2023.godine. Iz svake divizije prve dvije ekipe prolaze u finale, a postoji mogućnost i da se treće mjesto nekako probije do samog kraja.

TIMSKI RAD

Cilj je ovog kviza iskoristiti stečeno znanje i primijeniti ga u samom kvizu, ali i kasnije u raznim životnim situacijama Također, u ovakvom tipu natjecanja važno je zajedništvo jer bez timskog rada nema ni uspjeha ni rezultata. U svakom kolu svjedoci smo dogovaranja članova ekipa oko odgovora, sreće kad su odgovori točni a bodovi idu prema gore. Još je jedna bitna činjenica da se znanje ponovno vratilo u modu i da se sada na ekipe s velikim brojem bodova gleda s poštovanjem, a ne proziva ih se štreberima ili tome slično.

KAKO TO IDE?

Dosad, kao što se može vidjet iz naslova, našli smo se pet puta. Svakog drugog četvrtka, od 20:10 do 21:00 sati prve dvije učionice na trećem katu Klasične bile su ispunjene učenicima i njihovom željom za što boljim rezultatom. U svakoj je učionici bilo po pet ekipa (uključujući i ekipu učenika iz Gimnazije Franje Petrića) i po jedan rektor. Rektori su profesori Neven Nižić i Ratko Rušev, a pridružio nam se i profesor Hrvoje Madžar, što je još više potaklo u nama želju da pokažemo svoje znanje i iz geografije, uz engleski jezik i povijest. Oni su pazili da ne bi netko prekršio pravila, a kasnije bi pogledali naše odgovore i sutradan nam javili rezultate. Kad bismo svi predali svoje liste s odgovorima, zajedno bismo u jednoj učionici, kroz smijeh i šalu, čekali rješenja i otprilike gledali koliko smo bodova skupili. U svakoj ekipi je po pet učenika, a svaki od njih ima svoje područje o kojem zna mnogo te se time nalazi neki sklad u ekipi i postižu se iznimni rezultati. Naravno, svaka ekipa je sama za sebe i svaka se trudi postići što bolji uspjeh iz kola u kolo. Tko ide u finale, saznat ćemo tek nakon posljednjeg, osmog kola, a dotad, svaka će ekipa dati sve od sebe da postigne što bolji rezultat.

NAŠA PRILIKA

Moj osobni stav je da je ovaj projekt pun pogodak jer je privukao znatnu pozornost i dao nam šansu da se mi mladi iskažemo u znanju i ponašanju, s obzirom na to da stalno slušamo primjedbe starijih na naše ponašanje, stavove i ideale. Ovo je zapravo prilika nama da se dokažemo kako smo vrijedni te da se i na nas može osloniti.

Marija Urem, 3.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post