Klasičari – šahisti

U povodu Dana škole Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru od 17. do 21. svibnja  organiziran i proveden Šahovski turnir na kojemu je prvo mjesto osvojio učenik III. a razreda Antonio Batur

 

U povodu Dana škole 18. svibnja 2010. u knjižnici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. učenici su samoinicijativno organizirali šahovski turnir. Na Turniru se okupilo 10 učenika i to: Gabrijel Vidović, Ivan Meštrović, Bruno Vulin i Bruno Uskok iz I. b razreda, Jasmin Ocellli iz I. a, Antonio Batur, Edi Piplović, Mauro Vidaković i Vinko Grgić iz III. a  te Anto Gavranović iz III. b razreda.

Nakon što su u utorak, na sam Dan škole izvučeni parovi igrale su se prve igre. Pet parova polučilo je i pet pobjednika koji su, potom, igrali svatko sa svakim. U finalu su se tako, u petak, 21. svibnja našli Antonio Batur  i Mauro Vidaković , učenici III. a razreda. Sveukupni pobjednik Turnira je Antonio Batur, dok treće mjesto dijele Gabrijel Vidović i Ivan Meštrović.

 

Mladi su šahisti tako dali svoj doprinos proslavi Dana škole. Šahovski turnir dokazao je kako se učenici vole okušati u šahovskom nadmetanju te kako je šah  sport koji zaokuplja njihovu misaonu i intelektualnu stranu. Nadaju se da će se na turniru već sljedeće godine okupiti još više učenika.

Naime, iako je šah danas na neki način «Out of Time» (osobito radi kompjutorizacije)  i iako je izgubio  svoj nekadašnji sportski duh ovi se učenici slažu  da šahovska igra razvija misli i osjećaje u čovjeku, da je iznad svega  duhovni sport u kojem se razvijaju mašta, objektivnost, logika, brzo razmišljanje i kombinatorika, ali i odlučnost i odgovornost!!! Poželimo im još puno radosti uz šahovsku ploču.

 
 

Share this Post